Кюрдските войници контролират по-малки села на изток от Мосул

Кюрдските войници контролират по-малки села на изток от Мосул
http://www.wsj.com/
A A+ A++ A

 

Хиляди кюрдски бойци пешмерга се включиха в офанзивата на иракски бойци и сили на водената от САЩ коалиция по поемането на контрола върху бастиона на „Ислямска държава“ Мосул.

Кюрдите вече контролират редица по-малки села на изток от града, информира БГНЕС.

„Операцията в (района на река – бел. ред.) Казир включва до 4000 бойци пешмерга на три фронта, които да прочистят намиращите се наблизо села, контролирани от „Ислямска държава“, заявиха от ръководството на кюрдските сили в изявление.

В него се посочва още, че операцията е координирана със силите на иракската армия, които се придвижват от юг и са подкрепяни по въздух от самолети на коалицията.

Според командването на силите пешмерга офанзивата е третата част от продължилите няколко месеца усилия на бойците да поемат контрола върху селата в региона на Ниневската равнина, които бяха завладени от „Ислямска държава“ през 2014 г.

Действията на кюрдските сили са част от дълго подготвяната операция на Багдад по връщането на контрола върху Мосул, чието начало беше дадено по-рано днес. Тя идва повече от две години, след като групировката пое контрола върху втория по големина иракски град. Мосул е и последното толкова голямо населено място, контролирано от „Ислямска държава“ на иракска територия.

По думите на иракския премиер Хайдер ал Абади след освобождаването на града в него ще влязат единствено сили на иракската армия и полиция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »