Филип Петровски: Крайно време е да се промени начинът на комуникация между Македония и България

Филип Петровски: Крайно време е да се промени начинът на комуникация между Македония и България
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Призовавам за диалог и приятелство между Република Македония и България. Нека да покажем, че неразбирателството единствено и само вреди на отношенията между нашите приятелски държави.

Това заяви директорът на Държавния архив на Република Македония Филип Петровски в ексклузивно интервю пред специалните пратеници на БГНЕС в Скопие Цветана Арангелова и Георги Пашкулев. Благодарение на Петровски бяха отворени досиетата и станаха известни злодеянията на тайната полиция УДБА на югодиктатора Тито. От разкритията стана ясно, че над 136 000 души са имали досиета.

"Крайно време е да се промени начинът на комуникация между нашите два народа. Знам от хората, но и лично аз съм убеден, че България и Македония са приятелски държави. Аз нямам врагове в България и това е една близка нам страна, с която трябва да развиваме тесни отношения", каза той.

За съжаление има хора, които не желаят това да се случи, много често връх взима пропагандата.

"Смятам, че на това трябва да се отговори по следния начин: в Македония има хора, които гледат на България като на приятел, същото е и в България. Трябва в медиите и разговорите помежду ни да развиваме именно това", подчерта Филип Петровски.

"Призовавам за диалог и приятелство. На едно интелектуално ниво да покажем, че противоречията само ни вредят", заяви той.

Като добър пример Филип Петровски даде отношенията през последните години между Българската академия на науките /БАН/ и Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/.

"Смятам, че това е едно добро начало за сближаване на високо научно равнище. Постигнахме добри резултати. Трябва да продължим на същото ниво - дали между двете Академии, дали по време на срещи между интелектуалците в София и Скопие... По този начин ще докажем, че може да се създаде приятелска атмосфера", категоричен е Филип Петровски.

Според него приятелските отношения между нашите страни не са просто необходими, те са задължителни на фона на бързо променящата се обстановка в света. "Ние виждаме колко бързо се руши светът, създаден след падането на Берлинската стена /1989 г./. Балканите се намират на огневата линия, мигрантските потоци заплашват да ни залеят. Това са големи опасности и предизвикателства, които само с общи усилия - македонски и български - можем да преодолеем", заяви Филип Петровски.

Той предупреди, че мигрантският натиск не ни е отминал. Напротив през следващата пролет трябва да се подготвим за нова вълна. Според него е хубаво, че вече се обменя информация както между службите, така и на високо ниво.

"Трябва да се разбере и България, и Македония се намират в един котел. Това означава, че ще трябва да търсим общи отговори на проблемите. И в тази връзка още веднъж ще призова крайно време е да оставим зад нас всички неразбирателства, да започнем диалог и заедно на тези географски ширини да се справим с предизвикателствата", подчерта Филип Петровски.

Очаквайте втора част на интервюто с директора на Държавния архив на Република Македония, което ще бъде посветено на разкриването на досиетата. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"