Властите в Черна гора осуетили заговор на сърби да свалят управляващите

Властите в Черна гора осуетили заговор на сърби да свалят управляващите
http://bgr.news-front.info/
A A+ A++ A

 

Партията на министър–председателя Мило Джуканович спечели парламентарните избори в Черна гора, които се проведоха в неделя в напрегната атмосфера. Властите твърдят, че са осуетили мистериозен заговор на сърби, имащ за цел да свали управляващите.

Според окончателните резултати Демократическата партия на социалистите (ДПС) на бившия политически партньор на Слободан Милошевич, станал верен съюзник на Запада, ще има 36 от 81-те места в парламента, с малко над 40 % от гласовете. Това е два пъти повече от проруската формация Демократичен фронт (ДФ), информира БГНЕС.

Това е недостатъчна преднина, за да управлява сама и да налага без съюзник членството на страната в НАТО, което предизвиква остри критики на проруски настроените и дълбоко разделя общественото мнение в тази предимно православна страна.

А Мило Джуканович се похвали с "големината на победата” на партията си, но като включва в сметката и партиите на босненското, албанското и хърватското малцинство, за да направи коалиция като тази, която той води от 2012 година.

Ще стане възможно да се "ратифицира протокола за присъединяване към НАТО" и да се "ускорят преговорите" с Европейския съюз, започнати през 2012 г., каза той в неделя вечерта под овациите на привържениците си.

И нито дума за опита за театралния преврат на деня: съобщението за ареста на двадесет сърби през нощта на събота срещу неделя в тази малка балканска страна с 640 хиляди жители. Джуканович, който сега е на 54 години, управлява от четвърт век, което прави този икономист по образование най-дълго управляващия в момента европеец.

"Дебелашка пропаганда"

Още с обявяването на заговора за преврат, Андрия Мандич, който е лидер на Демократичния фронт, проруската партия, отхвърли историята като „дебелашка пропаганда".

Критиците обвиняват в авторитаризъм Мило Джуканович и му приписват използване на дипломатически въпроси, за да отклони вниманието от вътрешните проблеми, корупцията или икономическите затруднения. "Ето защо ние си останахме с него в продължение на 27 години", отрони преди изборите Любо Филипович, бивш заместник-кмет на крайбрежния град Будва.

В Белград на сръбския премиер Александър Вучич му бе трудно да скрие своите съмнения за ареста на сънародниците си, изненадан "че това става днес". "За останалото, по-добре е да си прехапя езика три пъти и да замълча”, каза Вучич.

Белград и Подгорица поддържат отношения със стиснати зъби, откакто Черна гора призна независимостта на Косово през 2008 г. Членството в НАТО е друга ябълка на раздора с Белград, традиционен съюзник на Москва в региона.

Никакви инциденти не бяха регистрирани в Подгорица, въпреки вълнението, възбудено от внезапната полицейска акция. Министерството на вътрешните работи, също както православната църква и Демократичния фронт, призова черногорците не да не излизат на улиците. Преградите бяха издигнати още от сутринта край парламента, където имаше бурни демонстрации по въпроса за присъединяване към НАТО през 2015.

"Атмосфера на държавен преврат”

Според полицията и правосъдието на Черна гора, предполагаемите заговорници предвиждали да се въоръжат и да извършат "атаки" срещу тълпата чакащи за резултатите пред парламента.

Те планирали и да премахнат министър-председателя, да поемат контрола на парламента и да "възвестят победата на определени политически партии", според прокуратурата в Подгорица, която не съобщи за коя партия може да се отнася. Никакви оръжия не бяха показани на медиите, които можеха да снимат само заподозрените, отведени на разпит с наведени глави.

Разпознат като Бранислав Дикич от черногорски и сръбски медии, ръководителят на групата е пенсиониран сръбски генерал от жандармерията, роден през 1970 г., активист на организация, която защитава правата на ветераните. На 4 март той говори на митинг срещу НАТО в сръбския град Ниш.

Неделко Рудович, служител на опозиционната коалиция Ключ, каза в неделя вечерта, че тези избори "не може да бъдат описани като свободни". "Превратаджийската атмосфера бе създадена и това повлия на свободното изразяване на мнението на черногорците", заяви партийният активист на проевропейското движение, което обаче иска референдум за членството в НАТО. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"