ООН: Военната операция в Мосул застрашава живота на 1,5 милиона души

ООН: Военната операция в Мосул застрашава живота на 1,5 милиона души
четвърта-власт.онлайн
A A+ A++ A

 

Военната операция за освобождението на иракския град Мосул от бойците на терористичната групировка „Ислямска държава” може да подложи на опасност живота на 1,5 милиона души. Това заяви в неделя заместникът на генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О’Брайън, съобщава БГНЕС.

Според писмено заявеното мнение на О’Брайън, в резултат на бойните действия в блокадата може да се окажат десетки хиляди иракчани. При най-лошия сценарий до „един милион души може да бъдат принудени да напуснат домовете си”.

По-рано стана известно, че започва военната операция за изтласкването на бойците на "Ислямска държава" от Мосул. В обръщение към жителите на града иракският премиер Хайдер ал Абади заяви: "Обявявам днес началото на победоносната операция, за да бъдете освободени от насилието и тероризма на Даеш” (така в арабския свят наричат групировката „Ислямска държава”).

Мосул, чието население е близо 500 хиляди души е смятан от джихадистите от ИД за тяхна столица в Ирак. Градът беше предаден на практика без бой от иракската армия на джихадистите на 10 юни 2014 г. Операцията по освобождаването му трябваше да започне в началото на октомври, но окончателното решение за началото на тази мащабна военна акция оставаше в ръцете на иракския премиер Хайдер ал Абади.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"