Британското правителство отхвърли обвиненията, че Хамънд бави процеса по Brexit

Британското правителство отхвърли обвиненията, че Хамънд бави процеса по Brexit
Източник: Банкеръ
A A+ A++ A

Спекулации, че британският финансов министър Филип Хамънд се опитва да забави процеса по излизане на страната от ЕС, известен като Brexit, бяха отхвърлени от властите в Лондон и бяха определени като "пълна безмислица", съобщава Би Би Си, предаде БНР.

Повод за това опровержение даде информация през уикенда на The Daily Telegraph, според която Хамънд е изправен пред обвинения в опит за "подкопаване" на Brexit чрез оказван от него натиск върху кабинета за забавяне на мерките, предназначени за налагане на строг контрол на имиграцията в страната.

Би Би Си обаче цитира свои източници от Министерството на финансите да определят като "глупост" тези твърдения, визирайки факта, че през миналата седмица Филип Хамънд е обсъждал със своите колеги от правителството планове за контролиране на имиграцията, след като Великобритания напусне Европейския съюз.

Кореспондентът на Би Би Си Йън Уотсън съобщи, че по време на срещата действително е имало напрежение, но не и скандал по този въпрос. По този начин той опроверга информация на The Daily Telegraph, според която Хамънд е бил един от членовете на кабинета, който е призовавал за повишено внимание относно плановете за нова система за разрешителни за работа, предназначена да намали имиграцията.

Изданието също така отбеляза, че на срещата на кабинета вътрешният министър Амбър Руд е представила планове за визов режим след Brexit, който да принуди всички трудещите се от Европейския съюз да докажат, че те имат необходимите качества за съответната квалифицирана работа, преди да бъдат допуснати във Великобритания.

Британският вестник също така посочва, че този план е сякаш потвърждение, че Обединеното кралство ще изостави единния европейски пазар като част от процеса по Brexit – нещо, за което предупреждава финансовият министър Филип Хамънд. Според The Daily Telegraph, Хамънд е повдигнал въпроса за тези планове, което е накарало членовете на кабинета да са "все по-разочаровани" от неговата позиция по отношение на Brexit. Изданието отбелязва, че напрежението се е увеличило до точка, при която вече съществуват опасения, че Филип Хамънд дори може да подаде оставка като финансов министър.

Междувременно вестник The Times съобщава, че министрите, подкрепящи Brexit смятат, Хамънд не следва инструкцията на премиера Тереза ​​Мей, че правителството следва стриктно процеса за Brexit и че неговата намеса е част от модел на поведение, в който Министерството на финансите не е успява да осигури конструктивна помощ на процеса по излизане от ЕС. В заключение The Times твърди, че разкритията около правителствената среща през миналата седмица са част от нарастващата битка за ролята на Министерството на финансите в процеса по Brexit.

Консервативният депутат Джейкъб Рийс-Мог, който подкрепи кампанията за напускане на ЕС преди проведения на 23-ти юни референдум в страната, обвини служителите на финансовото министерство в "негативизъм" по въпроса за Brexit.

В същото време правителствен източник на Би Би Си отбеляза, че е напълно естествено финансовият министър да обмисли възможните въздействия от всички предложения, свързани с процеса на излизане от ЕС, направени от Лондонското сити.

#Филип Хамънд #Brexit

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори