Министри търсят решение за намаляване риска от бедствия

Министри търсят решение за намаляване риска от бедствия
БГНЕС
A A+ A++ A

 

През 2016 г. изпълнението на глобалната цел за намаляване на смъртността от бедствия е чрез повишаване на информираността. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов в рамките на форум за сигурността, пише БГНЕС.

Главен комисар Николай Николов - директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението, обясни, че рамката за намаляване на риска "Сендай" се отнася за риска от различни опасности - природни и от човешка намеса.

Главните цели на тази рамка са значителното намаляване на риска от смъртност при бедствия до 2030 г., както и намаляване на засегнатите хора и икономическите загуби, включително и върху инфраструктурата като здравни и образователни заведения и др.

Тази цел трябва да бъде факт до 2020 г. Стратегията предвижда също по-силно сътрудничество с развиващите се страни и повишаване на броя на хората, които имат достъп до информационните системи за ранно предупреждение.

Приоритети на рамката са разбиране на риска от бедствия и засилване на мерките за предотвратяването им и инвестиране в намаляване на риска от бедствия, обясни Николов. Той посочи също, че ЕС е извършил партньорска проверка на системата за защита при бедствия и аварии. Целта е страната ни да премине от система, която акцентира върху реакцията към система, която акцентира на превенцията, готовността, реагирането и възстановяването.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че най-важната тема, когато се говори за градовете и гражданите е сигурността, както и за подготовката и реакцията при кризи. "За съжаление през последните години сме свидетели на резултатите от климатичните промени и държавите и градовете имат своята роля за борбата с климатичните промени", заяви тя. В Столична община се изпълняват поетите ангажименти с подписване на декларацията в Париж за борба с климатичните промени.

Резултатите от намаляването на вредните емисии във въздуха, намаляване на потреблението на енергия и др. идват в средносрочен и дългосрочен план, а всеки ден сме свидетели от нуждата от непосредствена реакция и защита на населението, коментира тя. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"