Ердоган: Турция е заплашена от намиращите се в този регион сили, няма как да бъдем изключена от операцията в Мосул

Ердоган: Турция е заплашена от намиращите се в този регион сили, няма как да бъдем изключена от операцията в Мосул
lidislidis.blog.bg
A A+ A++ A

 

Анкара не може да бъде изключена от операцията по поемането на контрола върху иракския град Мосул, който в момента е в ръцете на „Ислямска държава“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, допълвайки, че Турция продължава да е заплашвана от страна на намиращите се в този регион сили.

„Ние ще участваме както в операцията, така и в преговорите след това. Невъзможно е да останем изключени“, каза той, цитиран от в. „Хюриет“, информира БГНЕС.

„Какво казват те? Турция не трябва да влиза в Мосул. Защо да не може да влезем? Ние имаме 350-километрова граница (с Ирак – бел. ред.). Други, които нямат нищо общо с региона, влизат. Ние няма да сме отговорни за негативните последствия, които ще се появят от всяка операция, която не включва Турция“, посочи още президентът.

Той също така допълни, че турското присъствие в лагера Башика край Мосул ще се запази.

„Никой не трябва да очаква, че ще напуснем Башика“, заяви Ердоган, обещавайки да започне „всички видове операции“ срещу „Ислямска държава“.

В същото време според източници близо половината от тренираните от турски части кюрдски бойци са взели участие в днешната операция.

„Близо половината от 3000 (кюрдски бойци – бел. ред.) в момента участват в операцията. Другата половина се държи в резерв“, каза анонимен източник, цитиран от вестника.

Според него сред обучаваните бойци има също шиити, язиди, християни и туркмени.

„В момента няма участие в операцията на турски войски, но развоят се наблюдават отблизо“, допълни той.

По-рано стана ясно, че няколко хиляди кюрдски бойци пешмерга са се включили в офанзивата на иракски бойци и сили на водената от САЩ коалиция по поемането на контрола върху Мосул.

Кюрдите вече контролират редица по-малки села на изток от града.

„Операцията в (района на река – бел. ред.) Казир включва до 4000 бойци пешмерга на три фронта, които да прочистят намиращите се наблизо села, контролирани от „Ислямска държава“, заявиха от ръководството на кюрдските сили в изявление.

В него се посочва още, че операцията е координирана със силите на иракската армия, които се придвижват от юг и са подкрепяни по въздух от самолети на коалицията. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"