Изтича срокът за укрепване ската на Кресненското дефиле

Изтича срокът за укрепване ската на Кресненското дефиле
БГНЕС
A A+ A++ A
 

Две седмици остават до завършването укрепването скалистия скат над ГП Е-79 в началото на Кресненското дефиле, започнало на 5 август, остава още много трудоемка работа. По високия над 25 метра скат „пълзи” шейна, пише БГНЕС.

При старта на ремонтите дейности, започнал в района на „Османска чешма” на около два километра след входа на дефилето откъм Симитли, бе съобщен срок за завършване до 30 септември, но след като това не стана, АПИ удължи срока с още един месец-до края на месец октомври.

Укрепването на скалистия скат, от който падаха често камъни, се проточи доста. Започна с почистване около ската от растителност, последва събаряне на нестабилните скални късове, поставяне на високоякостните мрежи, след което започна най-трудното - пробиване на около 300 отвора в скалите, с цел по-добро закрепване на мрежите към скалите.

Целият скат вече е покрит с мрежи, които са закрепени към скалите с метални пръти. Днес продължи пробиването на скалите с подвижната сонда във вид на шейна, която се тегли по ската чрез сложна система от въжета, карабинери и жумари. Шейната обслужват двама души, които пробиват отворите, заради праха и силния шум, те работят с маски и шлемофони.

Тегленето по склона е сложна работа, тъй като сондата, въпреки че е на плазове като шейна, се заплита по поставените вече мрежи. На върха на ската има трима алпинисти, които поставят въжетата, по които се тегли шейната и осигуряват от горе цялата операция по пробиването на отвори.

Работата е много трудна, в скалите се пробиват отвори, които се поставят метални пръти, а след това циментират. Днес до 12 часа бяха пробити едва два отвора. Самото нагласяване „на позиция” на сондата отне близо час. Върху железните планки на места се поставя още един пласт мрежи, за да не падат големи скални късове.

Със стърчащите над 200 железа, дългият близо 70 метра скат заприлича на таралеж, а трафикът продължава да е затруднен защото трасето на Е-79 е изместено към река Струма. Минава се през отбивката, която е неравна, скоростта пада на 20 км/час, понякога движението се спира за да се заредят машините с дизел, да се изтеглят крановете, което поражда недоволство от пътуващите през Кресненското дефиле. Така е вече над два месеца. Дано и този нов срок бъде спазен. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »