Боливия и Перу строят жп линия от Атлантическия до Тихия океан

Боливия и Перу строят жп линия от Атлантическия до Тихия океан
Perunik.COM
A A+ A++ A

 

Боливия и Перу ще вземат участие в изграждането на железопътната линия, която ще свърже тихоокеанския и атлантическия бряг на Южна Америка. Това обяви в неделя боливийският президент Ево Моралес, пише БГНЕС.

„При нас беше вицепрезидентът на Перу (Мартин Вискара) и въпреки че тази страна има излаз към морето, те ще бъдат с нас, казаха, че ще строим заедно железница от Атлантическия до Тихия океан. Става дума за влак, който ще спира в Санта Крус, Кочабамба, Оруро, Ла Пас. Той ще тръгва от бразилското пристанище Сантос (щата Сао Пауло) и ще стига до пристанище Ило (Перу)”, каза държавният глава, цитиран от местната информационна агенция АБИ.

Моралес добави, че на 4 ноември в Сукре ще има среща с президента на Перу Педро Кучински, на която двамата по-подробно ще обсъдят „това прекрасно предложение”.

През септември м.г. китайските власти съобщиха, че имат интерес към изграждането на трансконтинентална железница, която да съедини пристанище Ило в Перу със Сантос в Бразилия. Тогава се предполагаше, че трасето ще премине през Боливия.

Според агенция АБИ за реализирането на инициативата ще са необходими инвестиции в размер на 14 милиарда долара. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници