Назначиха първата жена зам.-генерален секретар на НАТО

Назначиха първата жена зам.-генерален секретар на НАТО
commons.wikimedia.org/
A A+ A++ A

 

Американката Роуз Готемюлер – първата в историята на алианса жена, назначена на поста заместник генерален секретар, започна работа в щаб квартирата на НАТО в Брюксел.

Гетемюлер ще отговаря за отношенията с Русия и наследява американеца Александър Вершбоу.

Роуз Готемюлер е родена през 1953 година в американския щат Охайо и е завършила университета Джорджтаун и университета Джордж Вашингтон. Започва да специализира по темата за съветската отбранителна политика и сигурността. Говори свободно руски език, пише БГНЕС.

Готемюлер е работила в Съвета по международни отношения и корпорация RAND, която се занимава с изследвания в сферата на сигурността на САЩ.

През 1993-94 година по времето на президента Бил Клинтън отговаря за ядреното разоръжаване в Беларус, Казахстан и Украйна в Съвета за национална сигурност.

С прякото участие на Готемюлер е подготвен меморандумът от Будапеща през 1994 година за гарантиране на сигурността във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

През ноември 1997 година Готемюлер става директор по националната сигурност в министерството на енергетиката на САЩ и продължава да се занимава с темата за Русия и бившите съветски републики.

През 2000 година Готемюлер е научен сътрудник във Фонда за мир Карнеги, а в периода 2006–2008 година е начело на московския център Карнеги.

През 2009 година по времето на на президента Барак Обама Готемюлер е помощник държавен секретар на САЩ и отговаря за контрола на въоръженията и спазването на международните договори.

В това си качество е главен преговарящ от страна на САЩ с Русия по договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите и нападателни оръжия, сключен през 2010 година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"