Русия и държавите от ЕС ще обсъдят възможност за оказване на натиск върху Башар Асад

Русия и държавите от ЕС ще обсъдят възможност за оказване на натиск върху Башар Асад
www.gorod.lv
A A+ A++ A

 

Външните министри на страните от ЕС ще обсъдят всички възможности за оказване на натиск върху президента Башар Асад и неговите съюзници, в това число и Русия. Това заяви френският първи дипломат Жан-Марк Еро при пристигането си за днешната среща на външните министри на ЕС.

„Ние имаме намерение да обсъдим днес без изключения всички средства и методи за натиск върху Асад и неговите съюзници, в това число Русия“, каза Еро, пише БГНЕС.

По неговите думи Москва „действа в Сирия на страната на Асад по логиката на разрушението“.

Френският външен министър заяви още, че бомбардировките в Сирия трябва да бъдат прекратени и да започне доставянето на хуманитарни помощи в страната.

По-рано днес върховният представител на съюза по външна политика и сигурност Федерика Могерини заяви, че ЕС не обмисля въвеждането на санкции срещу Русия във връзка със сирийския конфликт.

„Днес нито една държава от ЕС не излезе с предложение за въвеждането на санкции против Русия по Сирия, въпреки многото заявления за това в медиите. На нито една от нашите срещи този въпрос не е бил повдигнат. Въпреки това при нас действа режим на санкции по отношение на сирийския режим“, каза тя.

Могерини допълни, че според нея е необходимо в момента да се „използват всички налични политически средства“, а не санкции.

От своя страна външният министър на Белгия Дидие Рейндерс посочи, че политическото решение в Сирия задължително минава през открит диалог с Русия.

Против руски санкции се изказа и първият дипломат на Люксембург Жан Аселборн, според когото въвеждането в момента на такива санкции би било „контрапродуктивно“. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"