ВОС ще гледа делото за взрива в "Миджур"

ВОС ще гледа делото за взрива в "Миджур"
Източник: www.novabulgaria.bg
A A+ A++ A

 

Върховният касационен съд (ВКС) определи делото за взрива в завод „Миджур” край село Горни Лом да се разгледа от Видинския окръжен съд (ВОС), предаде БГНЕС.

Днес тричленен състав на ВКС определи делото за взрива в завода, при който на 1 октомври 2014 година загинаха 15 души и пострадаха две жени, да се разгледа от Окръжен съд – Видин като определението не подлежи на обжалване.

В края на септември месец Видинската окръжна прокуратура внесе в Окръжния съд в крайдунавския град обвинителен акт срещу четирима души - Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова. От ВКС поясняват, че производството пред Върховния съд е образувано по повод на определение от 26.09.2016 г. на съдията докладчик по н.о.х.д. № 252/2016 г. на Окръжен съд – Видин, с което производството по делото е прекратено и то е изпратено на ВКС с предложение за промяна на подсъдността, основавайки се на обстоятелството, че преобладаващата част от подсъдимите, свидетелите и вещите лица живеят в Монтана и София.

Тричленният състав на ВКС приема, че посоченото от съдията докладчик законово основание за промяна на местната подсъдност не е налице, а отразеното в определението обстоятелство не съответства на данните по делото. От информацията за местоживеенето на лицата, залегнала в списъка за призоваване към обвинителния акт, става ясно, че от общо 239 лица – обвиняеми и свидетели, на територията на съдебния район на ОС – Видин адреси за призоваване имат 66 лица, на територията на съдебния район на ОС – Монтана – 53 лица, на територията на съдебния район на СГС – 66 лица, а останалите 54 лица имат адреси за призоваване на територията на различни съдебни райони из цялата страна.

„Тези данни не сочат за наличие на изискването по чл. 43, т. 1 от НПК, при което е възможна промяната на подсъдността, доколкото не може да бъде определен съдебен район на един съд, в който да живее преобладаваща група от обвиняемите лица или свидетелите, които следва да бъдат призовани по делото (законовата разпоредба не предвижда отчитане на броя на вещите лица и техните адреси за призоваване)”, категорични са върховните съдии.

В мотивите на ВКС пише, че за да се допусне промяна на подсъдността на това основание е необходимо освен да са налице реални затруднения за развитието на процеса и за участниците в него по отношение на „много” (в смисъл на значителен брой лица), самата промяна на подсъдността да допринесе за преодоляване на тези затруднения.

По настоящото дело броят на участниците в производството, живеещи извън съдебния район на ОС – Видин, е приблизително по равно разпределен в съдебните райони на СГС, ОС – Монтана и останалите съдилища на територията на Република България. С оглед на това промяната на подсъдността чрез възлагането й на което и да е от тези съдилища не може да доведе до преодоляване затруднението на преобладаващата част от участниците в процеса. Тя просто би прехвърлила неудобството от пътуване от една част върху друга част от тях.

На 1 октомври 2014 г. в 17 часа 15 българи обработват боеприпаси във фабрика край село Горни Лом, Видинско – най-бедният район на България. И взрив. Цех "С" е сринат със земята – на място загиват 13 мъже и 2 жени, сред тях двама съпрузи, оставяйки 5-годишното им дете сираче. Отломки, някои тежки по 150-200 кг, са се разхвърчали на стотици метри от цеха, раняват 2 жени – служителки в завода, заварени на портала, който се намира на около 400 метра от взривения цех. Жените са откарани по болниците със счупени крайници, но останалите 15 от втората смяна във фабриката намериха смъртта си. 

#ВОС #Миджур

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »