Освобождават задържаните за заговор срещу премиера Джуканович

Освобождават задържаните за заговор срещу премиера Джуканович
Actualno.com
A A+ A++ A

 

Специализираната прокуратура в столицата на Черна гора обяви, че освобождава шестима от общо 20 задържани сърби, заподозрени в заговор за сваляне на премиера Мило Джуканович.

По информация от държавното обвинение, групата възнамерявала да извърши въоръжени „атаки” в нощта на изборите, да завземе властта от премиера Мило Джуканович и да обяви победа на опозиционна партия, съобщава БГНЕС.

В деня на изборите директорът на черногорската полиция Славко Стоянович заяви, че полицейски служители и служители на Агенцията за национална сигурност са задържали в събота срещу неделя 20 сръбски граждани по подозрение в подготовка на нападение срещу държавни институции в републиката, граждани и високопоставени лица в деня на вота.

Медиите разпространиха кадри със заподозрените, но засега властите не са показали оръжието им.

В ареста за 72 часа остават 14 задържани. Успоредно с това тече установяването на други лица, за които се смята, че са били част от групата на заговорниците, за да бъдат арестувани.

Опозицията обяви антитерористичната операция като скалъпена.

Според черногорски и сръбски медии, ръководител на групата е Братислав Дикич, известен като Брато, роден през 1970 година. Той е бил началник на жандармерията в Сърбия и след пенсионирането си миналата година става активист срещу присъствието на НАТО на Балканите.

Престъпната група планирала по време на оповестяване на изборните резултати да нападне събралите се пред Скупщината граждани, за да „обяви победа на една от политическите партии”, както и „да лиши от свобода премиера Мило Джуканович”.

По информация на следствието, Братислав Дикич пристигнал в събота сутринта в Черна гора, за да ръководи въоръжаването на членовете на престъпната група преди началото на акцията им.

Съобщава се, че полицията арестувала Дикич и съмишлениците му докато отивали да проверят склад с оръжие и боеприпаси.

В Белград сръбският премиер Александър Вучич обяви, че не вярва да е имало такъв заговор.

„Бих искал да видя и чуя сериозна информация за това, че Братислав Дикич е планирал терористични актове”, каза Вучич пред агенция Танюг.

Присъединяването на Черна гора към НАТО, за което се бори Мило Джуканович, не се подкрепя от голяма част от общественото мнение.

Отношенията между, Сърбия и Черна гора се обтегнаха след като Подгорица призна независимостта на Косово през 2008 година. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници