Либийците искат жив Кадафи, за да управлява отново

Либийците искат жив Кадафи, за да управлява отново
Novini.bg
A A+ A++ A

 

Пет години след убийството на либийския диктатор Муамар Кадафи жителите на белязаната от хаоса и войната столица Триполи все повече са носталгични към предишните времена, съобщава БГНЕС.

Тези, които живеят в столицата, били изтощени от честите спирания на тока, скоковете в цените и липсата на пари, докато в същото време враждебни власти и милиции водят битка за контрола върху разпоскъсаната богата на петрол държава.

„Срамувам се да го изрека, но животът ни беше по-добър при предишния режим“, разказва Файза ал-Наас, 42-годишен фармацевт, имайки предвид управлението в продължение на повече от 40 г. от страна на Кадафи. „Днес чакаме с часове пред банките да изпросим от касиерите да ни дадат от нашите пари. Всичко стана три пъти по-скъпо.“

Бъркотията след свалянето на Кадафи от власт през 2011 г. позволи на Ислямска държава да завоюва територия на прага на Европа, след като превзе родния град на диктатора – Сирт, през юни миналата година. От пет месеца войските на правителството на единството се опитват да изтласкат от страната джихадистите от бившата крепост на ИД.

„Либийците са принудени да избират между две крайности: или хаос с милиции и ислямистки екстремисти като доминиращи сили, или военно управление“, е оценката на либийския анализатор Мохамед Елджарт. „Други възможности не се предлагат.“

Според наблюдатели либийците са сменили управлението на централизирания авторитаризъм с децентрализирана и хаотична форма на авторитарност, налагана от милиции или силите на ген. Хафтар. Наличният хаос и беззаконие в страната дава възможност на трафикантите на хора да се занимават с доходоносната си дейност, прекарвайки хиляди лелеещи да достигнат европейския бряг хора през Средиземно море.

Освен това Либия се превърна в трамплин за смъртоносни атаки срещу туристи в съседен Тунис.

Макар част от либийците да тъжат за по-спокойния живот при управлението на Кадафи, друга е убедена, че днешният хаос в Либия се корени в десетилетията погрешно управление на диктатора.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »