Успешно изстреляха ракета "Антарес"

Успешно изстреляха ракета  "Антарес"
http://www.vbox7.com/
A A+ A++ A

Ракетата носител „Антарес” беше изстреляна за първи път успешно от космодрума на остров Уолъпс, край бреговете на щата Вирджиния, след като предишният опит завърши с експлозия още на първия етап.

Новата „Антарес 230” ще изстреля към Международната космическа станция безпилотната товарна капсула „Сигнус”, която да достави 2 400 кг консумативи, храна и материали за научни експерименти за екипа на НАСА. На МКС би трябвало да се качи и оборудване за извеждане в космическото пространство на миниатюрни спътници, предназначени за наблюдение на времето на Земята. Очаква се транспортният космически кораб „Сигнус” да достигне станцията на 23 октомври и да остане прикрепен към нея за близо 5 седмици, в които да изследва условията за междупланетно пътуване и поведението на огъня в космическата среда, информира БГНЕС.

Частната компания "Орбитал Ей Ти Кей" изгуби първия си „Сигнус” заради ракетата-носител "Антарес", която се взриви на 28 октомври 2014 година секунди след излитането си от космодрума на НАСА. Експлозия, която струваше на фирмата 15 млн. долара, припомнят от „Спейс нюз”.

Другият доставчик на НАСА, компанията "Спейс екс" на Илън Мъск, пък временно преустанови полетите си, след като в началото на септември експлозия при предстартово изпитание в Кейп Канаверал унищожи ракетата носител "Фалкон 9" и израелски телекомуникационен спътник. Компанията обаче възнамерява да поднови през ноември опитите си. 

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »