От ЕС се надяват СЕТА да стане факт следващата седмица

От ЕС се надяват СЕТА да стане факт следващата седмица
Източник: World Maritime News
A A+ A++ A

 

Проблемното споразумение между ЕС и Канада за свободна търговия може да бъде подписано „идната седмица”, въпреки противопоставянето на белгийския регион Валония в последната минута, съобщи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, предаде БГНЕС.

Малкият белгийски регион Валония предизвика трус с гласуването си против сделката, известна като CETA. Това означава, че и Белгия не може да се присъедини към споразумението и го оставя в състояние на неопределеност след преговори, продължили седем години.

Вотът на Валония заплаши да осуети подписването на дълго отлаганото споразумение от канадския премиер Джъстин Трюдо в Брюксел на 27 октомври, което би открило пътя за частично прилагане на CETA.

„Не съм сигурна дали ще можем да вземем решение днес, но се надявам да се придвижим напред и да можем да вземе решение много скоро”, каза комисар Малмстрьом при пристигането си на извънредната среща на министрите на търговията от ЕС в Люксембург.

По време на срещата четирима активисти на „Грийнпийс” се спуснаха с въжета на фасадата на сградата. „Грийнпийс” се противопоставя на споразумението CETA и го определя като „троянски кон” към по-амбициозната сделка между ЕС и САЩ, по която в момента се преговаря.

Министрите от ЕС се опасяват, че провалът на CETA ще изплати лош сигнал за това колко е трудно да се постигат търговски спогодби с Европа. Битката за приключване на търговското споразумение е важна и за Великобритания, тъй като мнозина виждат в CETA потенциален модел за връзки с Обединеното кралство след Брекзит.

Малмстрьом заяви, че остава оптимистично настроена и смята, че притесненията на Валония своевременно ще бъдат взети под внимание преди срещата на високо равнище чрез т.нар. тълкувателен документ, който ще бъде одобрен и от Канада.

„Смятам, чуе идната седмица ще можем да подпишем декларацията с канадското правителство”, каза Малмстрьом. В условията на усложнената белгийска политическа система федералното правителство няма право да подписва търговски споразумения без съгласието на всички регионални парламенти.

Пол Маньет – известният с директността си премиер на Валония, каза, че е получил прикрити заплахи, в случай че не подкрепи CETA.

Междувременно евродепутати от групата на „зелените” изпратиха до председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, в което настояват да отложи ратификацията с Канада. 

#ЕС #Канада #CETA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници