Иракчани излязоха на протест пред турското посолство в Багдад

Иракчани излязоха на протест пред турското посолство в Багдад
Източник: bnt.bg
A A+ A++ A

Хиляди иракчани се събраха пред посолството на Турция в Багдад на протест срещу продължаващото турско военно присъствие северно от Мосул, въпреки призивите на иракското правителство към Анкара турските войници да напуснат, предаде БГНЕС.

Протестиращите носеха иракски знамена и поискаха турците да се изтеглят от базата Башика в съответствие с многократните искания на иракския премиер Хайдер ал Абади. "Вън, вън, окупатори", се един от лозунгите, които скандираха демонстрантите.

Иракският шиитски духовник Муктада Садр е един от поддръжниците на демонстрациите срещу турското военно присъствие, отбелязва ДПА. Присъствието на турски военни на иракска територия създава напрежение в момент, в който Ирак започна кампания за освобождаване на втория по големина град Мосул от "Ислямска държава".

Мосул е под контрола на екстремистите от 2014 г. Сега коалиция от иракски сили, включително кюрдски бойци пешмерга, напредват бързо към града с подкрепата на ръководената от САЩ коалиция и с въздушни удари.

Турция не е част от операцията, въпреки многократните искания на президента Реджеп Тайип Ердоган за участие.

Ердоган казва, че турските военни, които включват около 150 войници, изпратени миналата година за обучение на сунитските сили, ще останат, настоявайки, че те са част от мерките за отбрана на самата Турция.

#Багдад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »