Цветанов предложи депутатите да почиват само една седмица преди изборите

Цветанов предложи депутатите да почиват само една седмица преди изборите
http://bnr.bg/
A A+ A++ A

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов предложи днес по време на извънредното заседание на парламента депутатите да почиват само една седмица преди изборите. Това стана при обсъждане на първата точка от дневния ред - проектът на решение на група депутати от БСП лява България и ДПС за отмяна на решението, взето от парламента на 12.10. т.г. за режима на работа на депутатите, пише БГНЕС.

Взетото на 12 октомври решение бе мотивирано от желанието на управляващите да се отнеме думата на опозицията, заяви от парламентарната трибуна депутатът Ангел Найденов. То е прецедент в най-новата ни история, то пряко засяга ролята и мястото на НС, което се сведе до обикновена канцелария към министър-председателя, каза той. С подобно решение отнемате възможността за парламентарен контрол, обърна се Найденов към управляващото мнозинство. И добави, че премиерът не е участвал в него от началото на месец юли. Да, ще работят парламентарните комисии, но техният резултат става ясен само при работа в пленарна зала на НС, подчерта той.

Партия ГЕРБ е единствената партия, която прави реални срещи с избирателите, отговори му председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото искащите възобновяването на пленарните заседания са обърнали парламентът в цирк. Накрая на изказването си той се обърна към левите представители с призив част от тях да гласуват с печелившата бюлетина №17, т.е. за кандидатите на ГЕРБ. Това е политическа пропаганда, възмути се депутатът от БСП лява България Жельо Бойчев. За в бъдеще ще ограничавам такива изказвания, обеща водещия заседанието Димитър Главчев.

България е република с парламентарно управление- оттам произтича отговорността на обществото да осигури кворум, заяви Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС. Естественото място на политическите дебати са тук, в тази зала, продължи народният представител. Воденето на предизборна кампания е ежедневната ни дейност, каза той. НС излъчва изпълнителната власт и осъществява контрол върху дейността й. Още не сме получили отговор - кой подведе премиера за онзи резил, свързан с избора на генерален секретар на ООН, отбеляза Карадайъ. Кой се крие от контрола и дебата в НС по тези важни въпроси и защо, попита той. Пак ли някое задкулисие заменя НС и законно установения конституционен ред, посочи депутатът. Затова първото, което ще направим днес е да отменим онази ваканция, която гласувахте да е от 12 октомври до 16 ноември т.г. Погледнете календара и ако мислите, че българските граждани не разбират какво вършите с това дребно хитруване, няма да ги подлъжете. Считаме, че естественият ход от тази криза е произвеждане на предсрочни парламентарни избори, за да има сигурност сред българските граждани, а не чрез рекет и пазарлъци да се търси начин да се задържи тази власт, заключи Мустафа Карадайъ.

С изказването на депутата Цветан Цветанов наруши Изборния кодекс, в онази част, чл. 182 ал.2- той направи явна предизборна агитация в полза на един кандидат, заяви от трибуната Четин Казак от ДПС. Това нарушение се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.- моля да вземете мерки за това нарушение, което бе допуснато, подчерта той. Водещият заседанието Димитър Главчев от ГЕРБ му отговори, че не е очаквал да е с толкова крехка психика и да се поддава на агитация. Към него се присъедини и народният представител Данаил Кирилов от ГЕРБ- той също възрази с мотива, че не може да се ограничават конституционните права на народните представители, визирайки изказването на Цветанов. Тогава с какви мотиви прекъснахте работата на НС- кога сте искрени- тогава или сега, като твърдите обратното, не се съгласи с него Четин Казак. 

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"