Първото по рода си изобретение създадоха в Австрия за Halloween

Първото по рода си изобретение създадоха в Австрия за Halloween
kardjali.news/
A A+ A++ A

По случай наближаващия Ден на вси светии австрийска фирма пуска на пазара за ритуални услуги урна-ваза, в която прахът след кремация ще подхранва развитието на растения в градината или в домашни условия.

В прес съобщение на фирмата се посочва, че това е „първата система, която съчетава успокояващия спомен с най-разпространената форма на погребение”, информира БГНЕС.

По идея на създателите на урната-ваза, богатият на ценни минерали прах, останал след кремация, ще се поставя в нещо като двойно дъно на урната, така че да бъде изолиран от вътрешността й. После, ако собственикът на урната желае, урната може да се използва за засаждане на растения.

„Когато растението се полива, водата циркулира във вътрешността и поема и от минералите. Самият прах не се разтваря. Той е защитен, но става основа за нов растеж”, пише в прес съобщението.

По този начин фирмата цели съхраняване на „древния и важен от психологическа гледна точка” ритуал на погребението, който все по-често бива пренебрегван, защото кремацията става все по-предпочитана в световен мащаб.

Идеята е на 41-годишнишя Мартин Щайнер, който вече я е патентовал в Университета за приложни изкуства.

Урната ще се произвежда от виенската фабрика за порцелан „Аугартен", която има 300-годишна история.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници