Рекордьорът от Рио Ружди получи наградата Спортист на месеца за септември

Рекордьорът от Рио Ружди получи наградата Спортист на месеца за септември
Източник: УДАР СПОРТ
A A+ A++ A

 

Шампионът на тласкане на гюле със световен рекорд на Параолимпийските игри в Рио 2016 Ружди Ружди получи наградата си за Спортист на месец септември в анкетата на Пресклуб "България". За Ружди са дали гласовете си 24 редакции, а две са предпочели балканския шампион на фехтовка Панчо Пасков, предаде БГНЕС.

Спортистът с увреждания получи специалната значка "Златна България", както и ваучер за уикенд за двама със спа процедури от "Пампорово АД". Неговият наставник Радостин Тодоров пък бе удостоен с традиционната значка "Златен трикольор". Той стана Треньор на месеца с 10 гласа, изпреварвайки Люпко Петрович с един и Иван Сеферинов с три.

"Благодаря на всички, които гласуваха за мен. Много се радвам, че съм тук днес. Мога да мечтая за още по-хубави резултати и медали, все по-добре да се представям", коментира Ружди.

Радостин Тодоров пожела на възпитаника си спортно дълголетие. "Той постигна твърде млад тези големи успехи и всичко, което е възможно да се спечели. Надявам се да няма травми и най-малко да дублира тези титли, а защо не и повече".

Ружди коментира и въпроса за това дали параолимпийците са равнопоставени. "Това наистина е дискриминация. Наистина се чувствам много зле, така да излизам и да говоря постоянно за тези премии". Треньорът му допълни по темата: "Да, определено бих казал, че има горчив вкус, най-вече от това, че вместо да се приберем и радваме на успеха си, се наложи да убеждаваме Министерството на спорта, че ние всъщност и най-вече параолимпийските състезатели са спортисти не по-малко от другите. Може би това е най-тежкото за нас като преживяване след самото състезание. Подали сме жалба до комисията за защита от дискриминация, която все още не се е произнесла. Надяваме се както през 2012 г. (тогава премиите скачат до 80% от тези на здравите спортисти, бел.ред), така и сега комисията да вземе решение, което удовлетворява параолимпийските състезатели", каза още той. 

#Ружди Ружди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"