Изказване на Ердоган за Западна Тракия провокира напрежение в Гърция

Изказване на Ердоган за Западна Тракия провокира напрежение в Гърция
Източник: amlalommah.net
A A+ A++ A

Изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за Западна Тракия предизвика напрежение в Гърция. По-късно стана ясно, че за няколко часа правителствени представители и опозиционните партии в Атина са били изгубени в превода заради неправилно предадени изявления от агенция АНА-МПА. В публикацията неправилно се цитира и как турският президент казва, че Кърджали и Варна също влизат в пределите на Турция, предаде БНТ.

На 15 октомври Ердоган откри учебната година в универститета в родния си град Ризе на брега на Черно море. Изнася реч пред Факултета по вероизповедания в навечерието на офанзивата за връщане на контрола върху втория по големина град в Ирак - Мосул. Турският президент обяснява защо Турция трябва да участва във военната операция и как народът не очаква от управляващите да остават безучастни, когато става въпрос за техните събратя в Мосул.

В тази част от изказването си Ердоган казва също - "Турция не е само Турция. Освен за 79-те милиона свои граждани, Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки". Ердоган аргументира турската намеса във военната операция в Мосул, като сравнява града с други райони - Западна Тракия, бивши югославски републики. Припомня и т.нар. "Национален договор" от 1920 г. - приет от кемалистите, а също и от османците, който определя границите на съвременна Турция.

Напрежението възниква, след като гръцки медии некоректно се позовават на публикация в турския вестник "Сабах" и преписват интерпретация на турските журналисти като думи на Ердоган. Става въпрос за пасаж от статията, който гласи - "някои историци смятат, че границите по "Националния договор" включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови". Бурни реакции последва и цитиране на думи на турския президент, с които той иска референдум в Западна Тракия за присъединяване на областта към Турция.

Въпреки възникналото разминаване, гръцките вестници коментират и днес казаното от Ердоган. "Ердоган...без граници", пише в. "Етнос", изтъквайки, че турският президент претендира за сфери на влияние на три континента - от Русия до Босна и от Либия до Ирак. "Ердоган провокира за Тракия и Солун", допълва в. "Елефтерос типос", подчертавайки, че "турският президент бленува за неоосмански халифат от Солун и Балканите до Източна Европа, Близкия изток и Либия". В. "Катимерини" представя изявленията като "неоосмански мечти на Ердоган".

В района на област Западна Тракия в североизточната част на Гърция живее малцинство, което Атина нарича "мюсюлманско", а Анкара - "турско".

#Реджеп Тайип Ердоган #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »