Токио може да признае на Русия само два от Курилските острова

Токио може да признае на Русия само два от Курилските острова
Novini.bg
A A+ A++ A

Токио може да признае правата на Русия върху два от четирите спорни южни Курилски острова, съобщи агенция Киодо като се позова на източници от японското правителство.

Агенцията посочва, че Токио се надява на напредък за сключване на мирен договор и в навечерието на визитата на руския президент Владимир Путин в Япония „преразглежда стратегията си за водене на преговори”.

Според новата позиция, правителството на Шиндзо Абе може да предложи Москва да запази правата си върху два по-малки Курилски острова, пише БГНЕС.

Досегашната официална позиция се заключаваше в това, че Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи са изконна японска територия. Токио е готов да направи съществена отстъпка, за да извади преговорите от мъртва точка, подчертава Киодо.

Освен това, Токио е готов да се откаже от формулировката „връщане” на островите и ще я замени с по-меката „предаване”.

По-рано медиите съобщиха, че Япония е готова да предложи на Русия съвместно управление на южните Курили, но външното ведомство в Токио опроверга тази информация.

Япония има претенции към четири острова, като се позовава на двустранен договор от 1855 година за търговия и определяне на границите.

Връщането на тези територии е поставено от Токио като условие за сключване на мирен договор с Русия, който така и не е подписан в края на Втората световна война.

Позицията на Москва е, че южните Курили са влезли в състава на СССР след войната и руският суверенитет на тях е безспорен. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"