Турция ще освобождава Мосул с 16 бойни самолета

Турция ще освобождава Мосул с 16 бойни самолета
http://www.wikiwand.com/
A A+ A++ A

Турция е отделила 16 бойни самолета „Ф-16” и „Ф-4” за участие в операцията по освобождаването на иракския град Мосул от терористичната организация „Ислямска държава”, съобщи в. „Милиет” като се позова на военни източници.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм съобщи във вторник в парламента, че турските ВВС участват в операцията по отвоюването на Мосул в състава на международната коалиция, пише БГНЕС.

В интервю за днешния брой на в. „Хюриет” Йълдъръм уточнява, че договореността за участието на Анкара в операцията е била постигната от началника на Генералния щаб на турските ВС, който в края на миналата седмица беше на посещение в САЩ.

„Има принципна договореност за участието на Турция във въздушната операция, не участваме в момента. При необходимост наши самолети ще изпълняват задачи в състава на коалицията”, уточнява Йълдъръм.

По информация на вестника, турските самолети ще бъдат предадени на разпореждане на командването на силите на коалицията в база на ВВС в Катар.

Всеки ден те ще изпълняват от 2 до 10 полета, но няма да участват нападателни полети, които могат да доведат до значителни цивилни жертви.

„Хюриет” съобщава, че в рамките на офанзивата срещу Мосул ще се използва и американско-турската база в Инджирлик в югоизточна Турция.

Базата на оперативно-тактическото командване на турските ВВС в град Диарбекир в същия район ще изпълнява комуникационни задачи и издирвателно-спасителни операции.

Сухопътната военна операция за освобождаването на Мосул започна в ранните часове на 17 октомври. В нея участват правителствени иракски сили, кюрдски формирования и международна антитерористична коалиция.

Мосул е вторият по големина град в Ирак с население от 1,3 милиона души. Вече две години той е под контрола на „Ислямска държава”. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"