Екимджиев за новата си книга: Това е опит да накарам думите да останат

Екимджиев за новата си книга: Това е опит да накарам думите да останат
БГНЕС
A A+ A++ A

"Темида в огледалния свят" е заглавието на втората книга на правозащитника Михаил Екимджиев, представена в залата на Историческия музей в Пловдив пред публика от изтъкнати юристи, пише БГНЕС.

В книгата са събрани статиите, написани от Екимджиев по редица горещи проблеми и публикувани в медиите в периода 2010- 2016 година. "Юристите знаят как думите им потъват в прашни грозни папки, а след години биват унищожавани. Това е опит да накарам думите да останат", започна представянето Михаил Екимджиев. Той обясни идеята си да издаде сборника и с теорията на счупените прозорци - открита и обяснена през 1982 година от Уилсън и Кеминг. Когато в една сграда бъде счупен един прозорец, рано или късно се чупи друг и това е началото на разрухата. За да няма разруха, трябва да не допускаме да има дори един счупен прозорец, обобщи той. Когато държавата започне да чупи прозорци, настава обществен и ценностен разпад.

От 20 години Михаил Екимджиев води дела срещу България в Европейския съд. Благодарение на решения по негови дела са извършени редица промени в законодателството ни - изменения в Закона за специалните разузнавателни средства, взети са мерки срещу продължителното водене на съдебни процеси. "Двигател на законодателни промени" го нарече Емилия Недева. Даниела Доковска, редактор на книгата", определи сборника като " увлекателно четиво за всеки, който се интересува от проблемите на законотворчеството, конституционното правосъдие и съдебната система, но и не само за юристи. Това е книга за граждани, за хора с будно обществено чувство, за хора, които болеят да чуят истината за дехуманизирането на законодателството и правосъдието, за властовата корупция, за бруталното погазване на европейските стандарти в областта на основните права на човека и гражданина. Тази истина е тежка и неприятна, но авторът не се старае да се хареса на всички. И със сигурност не се старае да се хареса на властимащите в политиката и в съдебната система."

Сред гостите на премиерата бяха още Соломон и Гергана Паси, Ралица Негенцова, Мая Манолова, проф. Даниел Вълчев, Христо Иванов. Средствата от продажбата на книгата ще бъдат дарени на Средното музикално училище в Пловдив. Настроение в залата създаде най- новото музикално трио на Пловдив- шестгодишните тризначки на Михаил Екимджиев.

#"Темида в огледалния свят" втората книга Михаил Екимджиев Пловдив Юристите знаят как думите им биват унищожавани опит накарам останат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"