БСП: Споразумението за визите за Канада е поредното национално предателство

БСП: Споразумението за визите за Канада е поредното национално предателство
БГНЕС
A A+ A++ A

Ние твърдим, че ако това Споразумение с Канада се подпише, ще бъде поредното национално предателство на това правителство, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, пише БГНЕС.

Нинова каза това по повод разглеждания в НС проект за решение във връзка с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга страна, внесен от депутатите от БСП лява България Корнелия Нинова, Петър Кънев и Жельо Бойчев.

Досега няма становище на българското правителство, посочи тя. И продължи: Премиерът само се похвали, че ще паднат визите на български граждани за Канада - много ниска цена. Защото посещенията на български граждани в Канада са под 0.5% от всички международни пътувания на българите. А стокообменът между България и Канада е една десета от процента на нашия износ. Ефектът на Споразумението за целия ЕС е, че БВП ще нарасне с 0.02% и то в дългосрочен план, посочи Нинова. Споразумението създава паралелна система за арбитраж и тя се поставя над националната юрисдикция, но от нея могат да се възползват само чуждите инвеститори. Нашата държава, българските инвеститори и производители нямат достъп до тази съдебна система, а само чужд инвеститор, който може да съди българската държава, продължи тя. При това за тези решения няма да има обжалвания. Съдиите не се назначават публично, а от големите инвеститори и не са независими, отбеляза Нинова. И даде пример с ЧЕЗ, която води дело срещу българската държава за стотици милиони евро, защото тя, българската държава, не им е осигурила работа и достатъчно печалба.Подобни дела срещу България водят EVN и Енерго Про и ако бъде осъдена страната ни трябва да им плати 2 млрд. евро. Тази съдебна система, залегнала в Споразумението, институционализира този нов ред и всеки външен инвеститор, почувствал се ощетен от българската държава, ще заведе дело, ще го спечели и решението няма да се обжалва,каза Нинова. Не може чужди, външни интереси да яхнат държавата и да определят политиката в областта на икономиката,да ни съдят за милиарди евро, които те и без това източват от българския народ и после ние да им ги плащаме повторно,отбеляза тя.

Погрешно е да се мисли, че това ще важи само за канадски фирми. Обхватът на Споразумението е огромен- в него се казва, че всяка чуждестранна фирма, която има открит филиал в Канада може да се възползва от него, категорична бе Нинова. То касае фирми от цял свят, регистрирани в Канада. Важно е, че в Споразумението няма нито едно задължение или отговорност за тези инвеститори- само права, подчерта тя. И изброи тези права, за които каза, че на този режим ще подлежат здравеопазването, образованието, социалните услуги. Българското правителство досега не е поискало да се изключи от обхвата на Споразумението нито една публична услуга, за разлика от поведението на други страни от ЕС.

Ако това Споразумение се подпише, то ще убие българската икономика, българското земеделие, ще отнеме национален суверенитет на България, ще засегне трудови права, ще постави под заплаха съдебните спорове между инвеститорите и България, смята Нинова.

Заявявам пълна подкрепа на изказването на г-жа Нинова, но част от нейните аргументи не са записани в решението, там ги няма, поясни депутатът от Атака Магдалена Ташева, според която то е твърде беззъбо. Водещият на заседанието й попречи да прочете декларация по тази тема и заяви, че ще тълкува текста като нейно изказване. Подписът на който и да е представител на българското правителство не трябва да бъде зачетен, защото няма позиция на българския парламент, продължи депутатът. Споразуменията CETA и TTIP елиминират самоуправлението на националните държави, превръщат ги с изпълнители на чужда воля, създават паралелна съдебна система, каза Ташева.

Вносителите на проекта за решение предлагат да се възложи на Министерски съвет до 1 октомври 2016 г. да изготви и внесе в Народното събрание доклад за очакваните последици за България от прилагането на Споразумението, както и изработването на националната позиция по него да се съгласува с Народното събрание.

Вносителите очакват оценка на въздействието сектор по сектор за България, тъй като България в преговорния процес не е направила нито едно изключение, за да защити някои от публичните сектори.

Представителите на БСП Лява България са категорично против подписването на това Споразумение. Изразяват категорично становище срещу влизането в сила на Споразумението преди ратификацията от националните парламенти.

В своето изказване Корнелия Нинова информира, че представителите на „Солидарна България” не подкрепят Споразумението, предвид нищожния дял на търговския стокообмен между България и Канада; незащитения интерес на малкия и средния бизнес; институционализирането на паралелната съдебна система на арбитраж, която облагодетелства мултинационалните компании и др. Предложи се Народното събрание да задължи правителството да се обяви против бързата процедура за приемане на Споразумението от Европейската комисия. Ако то бъде отложено, България да потърси начини да извади обществените услуги от неговия обхват.

Стана ясно, че представителите на КТ ”Подкрепа” и КНСБ също категорично не подкрепят Споразумението и го отчитат като особено рисково за българската икономика. То не трябва да бъде приемано, преди да се направи анализ на въздействието от сключването му върху икономиката и устойчивото развитие. Списъците за достъп до пазара на услуги да бъдат позитивни, а не негативни. Това е нов подход при търговските споразумения, който е против интересите на гражданите. Иска се изключването на т.нар. ratchet клауза, при която правителствата нямат право да въвеждат нови стандарти и изисквания.

Известно е, че Министерство на външните работи декларира подкрепа за Споразумението и коментира, че то има икономическо и геополитическо значение за страната ни. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"