Гръцки компании извършват транзакционни измами през тяхни фирми в България

Гръцки компании извършват транзакционни измами през тяхни фирми в България
Източник: www.112antwerpen.be
A A+ A++ A

 

Въпреки съобщенията на гръцкото министерство на финансите за засилен контрол върху капиталовите потоци, установеният балкански бизнес-коридор за съмнителни финансови транзакции продължава да съществува, пише гръцкият сайт Нюз.ин, предаде БГНЕС.

Медиата посочва, че според данни на българските власти в края на април 2016 г. в България е имало регистрирани около 15 000 фирми, чиито собственици са гърци или в тяхното основаване е имало заложен гръцки капитал. За сравнение към края на 2015 г. в България са съществували 13 500 фирми с гръцки капитал, а през 2013 г. - около 9000.

Сайтът допълва, че според данните само за първите четири месеца на тази година броят на гръцки фирми в България се е увеличил с около 1500, като тенденцията се е запазила и през следващите месеци от годината.

В този случай обаче това не представлява бягство на производствени капацитети от Гърция към Балканите, тъй като голям брой от тези фирми са фиктивни и са регистрирани само с цел чрез тях да може да се купуват недвижими имоти или автомобили, пише Нюз.ин.

От своя страна гръцкият в. „Етнос“ посочва, че регистрирането на гръцки фирми в България представлява измама, чрез която Гърция губи сериозни приходи.

Според изданието целта на големия брой гръцки фирми в България е да се избегнат контролът върху капитала, който се осъществява в Гърция, както и да се купуват луксозни имоти и автомобили с по-ниски данъци.

Честа практика е гръцките компании да купуват стоки от трети държави като Турция и Китай, чрез свои фирми в България, от където след това се внасят в Гърция, посочва „Етнос“. Изданието допълва, че по този начин стоките се облагат с 10-процентен данък, колкото е в България, а не с 29%, както е в Гърция. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »