OIV очаква спад във винопроизводството заради "Ел Ниньо"

OIV очаква спад във винопроизводството заради "Ел Ниньо"
Източник: www.capital.bg
A A+ A++ A

 

Очаква се през 2016 г. производството на вино в света да бъде с едно от най-ниските нива през последните 20 г., като за това влияят и климатични феномени като „Ел Ниньо“, предаде БГНЕС.

Международната организация по лозата и виното (OIV) очаква тази година продукцията на 259 млн. хектолитра (мхл), което представлява спад в сравнение с миналата година от пет процента. Тази прогноза за обема на производство на вино в световен мащаб за година, огласена по време на пресконференция в Париж, е сред трите най-ниски от 2000 г. насам. Според OIV отчасти за това негативна роля играят климатични промени и феномени като "Ел Ниньо“.

„ Изглежда, че феноменът се върна в Латинска Америка, където производството беше засегнато от доста необикновените метеорологични условия с много дъжд", каза изпълнителният директор на IOV Жан-Мари Оран.

Климатичният феномен „Ел Ниньо“, който се случва веднъж на четири или пет години, влияе на валежите, и причинява както суша, така и наводнения.

Повечето от спада във винопроизводството е в южното полукълбо: производството Аржентина падна с 35 на сто до 8,8 мхл, което доведе до падането на страната в световната ранглиста от пето до девето място. В Чили спадът е с 21 на сто до 10.1 мхл, а в Бразилия производството е наполовина.

#Ел Ниньо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »