Юанът отбеляза дъното след като падна с 0.36% пред долара

Юанът отбеляза дъното след като падна с 0.36% пред долара
Източник: Varchev Brokers
A A+ A++ A

 

Централната банка на Китай в петък отново намали курса на юана спрямо долара с още 0,36 процента, предаде БГНЕС.

В петък Централната банка на Китай определи средния обменен курс на юана към долара на ниво от 6.7558, което е с 247 пункта повече от фиксинга в четвъртък, когато курсът беше 6,7311.

Курсът на юна в момента е на най-ниското си ниво от септември 2010 година. Народна банка на Китай миналата седмица за първи път от много години понижи обменния курс под 6.7 юана за долар.

В сряда от Държавното статистическо бюро на Китай казаха, че неотдавнашното обезценяване на юана се дължи на външни фактори и основания за дългосрочно поевтиняване на китайската валута няма.

През август 2015 г. Народна банка на Китай рязко отслаби курса на юана към долара (с 3% - от 6,20 на 6,40), което шокира световните фондови пазари. След това китайската централна банка взе мерки за стабилизиране на юана. Последваха три вълни от отслабването на китайската валута - през зимата 2015/2016 (до 6,55), юли 2016 г. (до 6.67), третият започна през октомври.

Експерти твърдят, че Централната банка умишлено девалвира юана, за да стимулира износа. Премиерът Ли Къцян, шефът на Народната банка Джоу Сяочуан и други официални лица отричат тези твърдения. 

#Китай #юана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"