НСИ: Дългът на България за 2015 г. е 26% от БВП

НСИ: Дългът на България за 2015 г. е 26% от БВП
Източник: NewsInTheCity.bg
A A+ A++ A

 

Дългът на България за 2015 година е в размер на 23 049 млн. лева, или 26.0% от Брутния вътрешен продукт (БВП), показват окончателни данни на Националния статистически институт за дефицит и дълг на институционален сектор „Държавно управление” за миналата година, предаде БГНЕС.

През 2015 г. институционален сектор „Държавно управление” отчита бюджетен дефицит от 1 490 млн. лв., или 1.7% от БВП. Дефицитът в подсектор „Централно управление” е в размер на 619 млн. лв. - 0.7% от БВП. Подсектор „Местно управление” е реализирал дефицит от 834 млн. лв., а подсектор „Социалноосигурителни фондове” - 36 млн. лева.

От НСИ поясняват, че разликата между предварителните и окончателните данни се дължи на получаването на окончателни данни за: постъпленията от данъци, годишните отчети за дейността на държавните болници и публичните дружества, класифицирани в сектор „Държавно управление”, и оборотните ведомости на бюджетните единици и общините.

Статистическата информация за дейността на институционален сектор „Държавно управление”, включително за дълга, дефицита и излишъка, се изготвя по хармонизирана методология на ЕС . В изпълнение на Регламент на Съвета № 479/2009 за прилагане на Протокола за процедурата при прекомерен дефицит всяка държава членка предоставя на Евростат (ЕК) предварителни данни за дефицита/излишъка и дълга за отчетната година към 31.03. на следващата година и окончателни данни към 30.09. на следващата година. 

#БВП #НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"