Ще можем за публикуваме по-смущаващи мнения във Facebook

Ще можем за публикуваме по-смущаващи мнения във Facebook
Нова телевизия
A A+ A++ A

Facebook съобщи, че ще позволи повече графични и потенциално смущаващи новини да бъдат разпространявани в социалната мрежа.

„Ще започнем да позволяваме публикуването на повече материали, които хората считат за значими новини или важна за общественото мнение информация, дори ако това нарушава нашите правила”, споделиха двамата вицепрезиденти на Facebook – Джоел Каплан и Джъстин Ософски, съобщи Нова телевизия.

От компанията обясниха, че работят с потребителите си от социалната мрежа и с партньорите си, за да калибрират стандартите си, така че да блокират постове с твърде обидно съдържание и да опазят достъпа до неподходящо графично съдържание на непълнолетни лица. Те поясниха, че са съвсем наясно с конфликтите, които евентуално биха се породили.

„Нормите се различават спрямо отделните култури и много често новинарска стойност или обществения интерес се оценяват субективно. Няма как едновременното зачитане на местните норми и запазването на световните практики да не породи конфронтации”, споделиха те в официалното си изявление.

Промяната в политиката на Facebook идва месец след като социалната мрежа предизвика полемика чрез цензурирането на емблематичната снимка на Ник Ут, заснета по време на войната във Виетнам и изобразяваща голо момиче, бягащо от войници. Тя беше публикувана на страницата на норвежкия вестник „Афтенпостен”, припомня в. „Гардиън”. Вчера на ръководството на социалната мрежа му се наложи да се извини и за свалянето на видео за рака на гърдата, постнато от Шведското онкологично общество, което беше категоризирано като „обидно”.

За разлика от горепосочените примери Зукърбърг отказа да наложи цензура на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп за умишлената му употреба на „език на омразата”, насочен към мюсюлманите, независимо, че това е в нарушение на правилата на Facebook.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »