Изненада в Литва, управляващите се провалиха на изборите

Изненада в Литва, управляващите се провалиха на изборите
Министерство на външните работи
A A+ A++ A

Центристката формация Литовски съюз на селяните и зелените, който досега имаха само един депутат в парламента, спечели изборите на втория кръг в неделя.

Това се оценява от наблюдателите като изненада, тъй като те изпреварват традиционните консерватори и управляващите социалдемократи, съобщава БГНЕС.

Съюзът може да разчита на 56 места в парламента от 141 депутати, следван от консервативната Християндемократическа партия с 30 места и социалдемократите на премиера Алгирдас Буткевичус със 17 депутати, съобщи представител на Главната избирателна комисия за АФП.

В избирателните секции в Литва за парламентарните избори в тази прибалтийска република, членка на ЕС, на първия тур се явиха половината от имащите право на глас. На втория участието достигна 37%.

По данни на ТАСС премиерът и председател на управляващата партия в Литва Алгирдас Буткявичус загуби в своя едномандатен район. Той получи 48,96% от гласовете, докато представителят на партията „Съюз на селяните и зелените на Литва” Кестутис Смирновас гласуваха 51,04%.

Консервативната партия „Съюз на Отечеството – Християндемократи на Литва” имат 31 мандата, социалдемократите – 17, а спечелилите изборите – 56.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"