Стартира проектът "Поезия в метрото"

Стартира проектът "Поезия в метрото"
Източник: БНР
A A+ A++ A

 

Стихове от полски и български поети в столичното метро ще разведряват ежедневните пътувания, предаде БГНЕС.

От днес до 4 декември във вагоните на софийското метро и в източния коридор на метростанция СУ „Св. Климент Охридски” столичани и гости на София ще могат да се насладят на творчеството на Адам Загаевски, Ева Липска, Ришард Криницки, Яцек Денел, Кристина Домбровска, Иван Теофилов, Иван Цанев, Миглена Николчина, Мирела Иванова, Екатерина Йосифова.

Директорът на Полския институт Ярослав Годун заяви, че посланието на проекта е, че хората трябва да бъдат открити и много любопитни към света. „Целта е да покажем, че поезия може да бъде четена и в метрото. Много хора се питат защо в метрото, защото много от тях бързат, но ние мислим, че поезията е само една крачка, за да покажем, че трябва да четем, да бъдем открити хора и да покажем, че тази поезия може да бъде интересна за всички“, поясни Годун.

„Много се радвам, че български поети също са съпричастни към този проект. Радвам се, че заедно може да четем българска и полска поезия на български език. Може би денят на пътниците в метрото ще започне с усмивка, а може би и някои от тях ще станат и ще четат също. Ние сме открити, а какво ще се случи не знаем“, заяви още директорът на Полския институт в София.

От своя страна Мирела Иванова, поетеса и преводачка, чието стихотворение „Бряг“ също участва в проекта, сподели, че е много щастлива, че тази инициатива събира прекрасни български поети със знаменити полски поети.

„Тук в метрото стихотворението „Бряг“, надявам се, че ще има своя втори и напълно самостоятелен живот извън книгите. То е стихотворение за любовта, която трябва да повикаме и върнем отново в себе си, не само интимната, но и общочовешката любов, защото подрони всички брегове, а отсъствието й се чете все по-ярко в живота ни“, заяви поетесата.

Иванова прочете откъс от стихотворението „Бряг“, което завършва така: „...Възвръщенецо, този свлачищен бряг изтънява и вече не помни червени и сини, зелени и златни води, дори любовта е забравил. Възвръщенецо, затова се върни“.

Проектът е подготвен от Полския институт и „Литературен вестник“, заедно със Софийското метро и община. 

#софийското метро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"