Кунева: МОН няма да стои безучастно, ще помогне за подобряване на храната в училищата

Кунева: МОН няма да стои безучастно, ще помогне за подобряване на храната в училищата
БГНЕС
A A+ A++ A

Всички сме наясно докъде се простира правомощието на Министерство на образованието и науката. Ние не сключваме договори с фирмите. МОН обаче няма да стои безучастно и ще помага за намиране на решение за храната в училище. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева, пише БГНЕС.

Кунева заяви, че срещите с родителските организации продължават. Поводът е здравословното хранене и закуските в училище. Кунева предлага родителите да контролират доставяните безплатни закуски на учениците от I до IV клас. Тя се срещна с представители на Асоциация "Родители", фондация "Движение на българските майки" и Национален алианс "Усмихни се с мен".

Създаването на обществените съвет, според нея не е лесно, защото има директори, които са активни и говорят с родителите, които пристъпват с доверие в тези съвети. Но има и места, където това не се случва. Общественият съвет към училища и детски градини може да дава становище за размера на капиталовите разходи - включително и сумите, отпускани за закуските и обяда. Тези съвети могат да съгласуват избора на учебниците и учебните планове и още др.

Министър Кунева заяви, че положението е тревожно, защото има в страната проблеми със затлъстяването, а през последните месеци са пристигнали сигнали за закуските в различни училища. МОН не може да направи нищо, но ще съдейства на Агенцията по храните и ще иска от тях да правят непрекъснати проверки. Като пример за работеща система Кунева посочи Софийската област, където има позитивни списъци с фирми, които предоставят добри закуски.

Откакто е започнало раздаването на филиите с лютеница, не е направена проверка на Агенция по храните, заяви една от жените, които участваха на срещата с Кунева. Според друг родител има наредби, които пазят децата, но те не се спазват, защото не се правят проверки.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници