Липсата на достойна работа кара всеки трети украинец да се махне от родината си

Липсата на достойна работа кара всеки трети украинец да се махне от родината си
Страна
A A+ A++ A

Украинците искат да бягат от страната си, защото не виждат възможност да печелят за сносен живот в нея.

Това показва допитване на социологическата група "Рейтинг" по поръчка Общоукраинската асоциация на компаниите за международно трудоустройство, пише БГНЕС.

По данни на „Рейтинг“ всеки трети украинец смята да напусне страната си, за да си намери работа в чужбина. „Поради липса на достойна работа в Украйна 40 процента от допитаните смята да се трудоустроят извън пределите на страната“, казва се в проучването. Тази тенденция отчетливо се проявява сред жителите на Западна и Централна Украйна.

Според ръководителя на асоциацията Василий Воскобойник през последните 5 години работещите в чужбина украинци са превели в страната си 35 милиарда долара. Най-голяма бе цифрата през 2013 година – 8,5 милиарда долара. „Това е повече от общите чуждестранни инвестиции в страната си“, констатира той. Според него повечето украинци искат да заминат в чужбина, „за да спечелят пари и да се върнат в родината си“.

В допитването участваха над 2000 души от различни региони над 18-годишна възраст.

Страните, в които най-много украинци отиват на работа, са Полша и Русия. По данни на украинските власти през 2015 година в Полша са заминали 9,5 млн. души, а в Русия – 4,1 милиона. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници