Стойнев: Прекратяването на отношенията с "Парсънс" за АЕЦ "Белене" беше забатачено

Стойнев: Прекратяването на отношенията с "Парсънс" за АЕЦ "Белене" беше забатачено
Източник: www.cross.bg
A A+ A++ A

Делян Добрев като министър е трябвало да контролира Българския енергиен холдинг след решението да не се строи АЕЦ „Белене”. По този начин бившият енергиен министър Драгомир Стойнев коментира скандала с милионите, които са се плащали на проектанта „Парсънс” и след отказа от централата, предаде бТВ.

Заради случая прокуратурата поиска имунитета на Добрев, а по-късно управляващите прехвърлиха вината на служебното правителство на Марин Райков и кабинета на Пламен Орешарски. Именно в последния Стойнев беше енергиен министър, а по това време са правени най-големите плащания към фирмата.

„Аз встъпих в длъжност като министър на 29 май 2013 г. През юни 2013 г., уволних целият Съвет на директорите на БЕХ, след като разбрах, че процесът с прекратяване на отношенията с компанията-изпълнител е напълно забатачен. Тогава спряха и плащанията. Спазих правилата и се съобразих като министър с едно решение на МС и на НС, срещу което бях гласувал като депутат от БСП. Те дори и това не можаха да направят – да си изпълнят административно и юридически, политическото решение за спиране на „Белене“, заяви социалистът, цитиран от партийния пресцентър.

„Провалът с „Белене“ и всички последствия са резултат от управленската немощ на ГЕРБ. Те се провалиха в управлението на стратегически енергийни проекти и водят България към енергийна зависимост. Сега цитират фактури, договори, протоколи, стигнаха и до деловодителките, за да хвърлят политическата си вина върху друг”, допълни той.

#АЕЦ „Белене” #Драгомир Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"