Няма да има втора урна в изборните секции в чужбина (Обновена)

Няма да има втора урна в изборните секции в чужбина (Обновена)
www.kazanlak.com
A A+ A++ A

Oтпада възможността за втора урна в изборна секция, решиха народните представители. Днес се разглеждат на второ четене обединените три законопроекта за промени в Изборния кодекс- на Красимир Велчев от ГЕРБ, на Димитър Делчев от РБ, на Найден Зеленогорски и групи народни представители, пише БГНЕС.

Тези законопроекти бяха приети на първо четене на 21 октомври т.г. В заседанието участват Мария Мусорлиева, зам.председател на ЦИК и Владимир Пенев – член на ЦИК.

Депутатите гласуваха също общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на ЕС, да не може да надвишава 35 секции.

Предлагаме да отпадне смущаващото предложение да се даде възможност, включително в изборния ден, да се гласува в повече от една изборна урна, посочи Петър Славов от РБ по време на обсъждането. Това няма да реши проблема със затрудненията на нашите сънародници да гласуват в страни като САЩ, например, за сметка на други, където могат да се допуснат злоупотреби с това, каза той. Данаил Кирилов, председател на правната комисия, смята, че и сегашният текст на ИК дава такава възможност- да се гласува в повече от една изборна кутия в секция. Изрично написано с това предложение искахме да създадем един инструмент за избягване на злоупотреби , добави той. Но сме склонни на този етап да не го обсъждам и да не го подкрепим, отбеляза Кирилов.

И двата варианта, които разглеждаме, предвиждат дискриминационно третиране на български граждани в чужбина , такова дискриминационно разграничение се прехвърля на всички видове избори- ограничението от 35 секции в страни извън ЕС, заяви Четин Казак от ДПС. И изброи секции от изборите през 2011 г. във Великобритания, Франция, Германия и др., където в определени места са гласували над 1300 души. И това е станало възможно, благодарение на поставянето на повече от една урна, посочи той.2-3 тъмни стаички много по-добре биха решили проблема, отколкото поставянето на повече от една урна в секция, а най-добре би било да се гласува електронно, каза депутатът Димитър Делчев от РБ.

Всичко това се прави, за да се попречи на български граждани в Турция да гласуват- дори и електронно гласуване да разрешат пак ще измислят нещо, за да им попречат да гласуват, заяви Хамид Хамид от ДПС. Ако сега има избори за НС вие няма да можете да влезете в парламента, обобщи идеите на РБ депутатът от ДПС Митхат Метин. Отговори му Димитър Делчев, който разказа как активисти на ДПС са агитирали на турски език в Самоков в изборния ден и са събирали личните карти преди това на гласоподаватели, като упрекна партията им в прилагането на схеми. Ние сме и против двата предложени варианта, но ако ,все пак, се приеме да има повече урни в една избирателна секция, нека това да е със съгласието на дипломатическите ни и консулски представителства в съответната държава, подчерта Чавдар Георгиев от БСП лява България.

Очаквано, както се разбраха лидерите на управляващата коалиция миналата седмица, прословутото квадратче "не подкрепям никого", няма да се брои като резултат за 4-процентната бариера при парламентарни избори. То ще се зачита само за мажоритарен вот, какъвто е президентският и кметският.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП лява България служителите на МВР, на МО, на ДАНС, на Агенцията за бежанците, на Гранична полиция, и всички, ангажирани служебно от държавни ведомства с охрана на границата, с бежанците и с миграционния натиск, да имат право на тези избори за президент и вицепрезидент, както и на референдума, да гласуват по избор в населените места, където са командировани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »