Прокуратурата в Косово откри престъпна група приближени до Хашим Тачи

Прокуратурата в Косово откри престъпна група приближени до Хашим Тачи
Wikipedia
A A+ A++ A

Прокуратурата в Косово повдигна обвинения на приближен на президента на страната Хашим Тачи в ръководене на престъпна група, която се занимавала с пране на пари и сделки със земя за милиони, пише БГНЕС.

Азем Сила, бивш депутат и видна фигура в управляващата Демократична партия на Косово на президента Тачи, беше обвинен заедно с 38 свои сътрудници в „организиране на престъпна група”, се казва в съобщение на държавното обвинение.

„Те са си сътрудничили, като всеки е имал конкретна роля, с цел да лишат Косово от обществено имущество чрез престъпна дейност, която включва подправяне на документи, измами и корупционни практики”, посочват от прокуратурата в Прищина.

Групата е била ръководена от Сила, който се предаде през април, два дни след голяма полицейска операция и оттогава е под домашен арест.

След задържането на Сила престъпната група участвала в незаконно придобиване на публична собственост в Косово на стойност 30 милиона евро.

Сила е бил командир в Армията за освобождение на Косово и близък помощник на нейния ръководител Хашим Тачи.

През 2011 година имената на Тачи и Сила бяха цитирани в доклад на Съвета на Европа, в който се твърди, че те са били ръководни кадри в мрежа от мафиотски тип, отговорна за убийства, незаконни задържания и дори трафик на човешки органи на пленници, по време и след войната.

В Хага се подготвя специален трибунал, който ще разследва и евентуално ще обвини лицата, споменати в доклада.

Очаква се трибуналът да започне работа в началото на идната година.

Тачи категорично отрича обвиненията. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници