Консорциумът АО „Русатом Сервис“ - АО „Концерн Росенергоатом“ - (EDF) завърши дейностите по обосновката за удължаване на срока на експлоатация на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“

Консорциумът АО „Русатом Сервис“ - АО „Концерн Росенергоатом“ - (EDF) завърши дейностите по обосновката за удължаване на срока на експлоатация на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

 

На 25 октомври 2016 г. в АЕЦ „Козлодуй“ се проведе събитие, посветено на приключване на дейностите по договора между АЕЦ „Козлодуй“ и Консорциума АО „Русатом Сервис“ - АО „Концерн Росенергоатом“ - EDF за обосновката за възможността за удължаване на срока на експлоатация на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“. 

В мероприятието взеха участие министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова, първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров, представители на АЕЦ „Козлодуй“, Българския енергиен холдинг, Агенцията за ядрено регулиране и основни организации, участващи в реализирането на проекта - АО „Русатом Сервис“, АО „Концерн Росенергоатом“, Electricite de France, АО „Атомтехенерго“, ОКБ „Гидропрес“ и „Риск инженеринг“.

В рамките на събитието Консорциумът предаде заключителните отчетни документи по проекта. Предавателния протокол подписаха изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев и генералният директор на АО „Русатом Сервис“ Евгений Салков.

 Резултатите от проведените изследвания показаха, че обследваното оборудване, строителните конструкции и системи се намират в работоспособно състояние и, отчитайки съществуващата система за техническо обслужване и ремонт, могат безопасно да бъдат експлоатирани до 2047 г. при условие, че се извършат дейностите по управление на ресурсните характеристики.

АЕЦ „Козлодуй“ е единствената АЕЦ в България и основен производител на електроенергия в страната, осигуряващ повече от една трета от общия годишен обем от производството на електроенергия.

В момента в АЕЦ „Козлодуй“ работят Пети и Шести енергоблок с реактори ВВЕР-1000/320 с обща енергийна мощност 2000 мегавата. Енергоблоковете са въведени в експлоатация съответно през 1987 г. и 1991 г. Срокът на експлоатация на енергоблоковете е определен от проекта за АЕЦ и е 30 години. Сроковете на действие на лицензите на Пети и Шести енергоблок изтичат през 2017 г. и 2019 г.

През 2012-2014 г. от консорциума ОАО Концерн Росенергоатом EDF (Франция) бе извършено комплексно обследване и оценка на фактическото състояние на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите на Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ – първи етап от проекта за удължаване на срока на експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“.

В резултат на изпълнените дейности от първия етап на проекта по удължаване на срока на експлоатация на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ бе разработена Програма за подготовка за удължаване на срока на експлоатация на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, в която са планирани мерки за реализиране на втория етап на проекта.

Съществена част от целия обем на дейностите в съответствие с Програмата е включена в обхвата на договора между АЕЦ „Козлодуй“ и Консорциума АО Русатом Сервис ОАО Концерн Росенергоатом - EDF (Франция). 

Лидер на Консорциума е АО Русатом Сервис“ – компания-интегратор на общото сервизно предложение на предприятията на руската държавна корпорация „Росатом“. За организиране на изпълнението на дейностите, АО Русатом Сервис“ регистрира на територията на България свой филиал. Филиалът на АО Русатом Сервис“ се намира на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

В рамките на консорциума АО Русатом Сервис“ е основен изпълнител на дейностите и представлява консорциума при официалните комуникации с АЕЦ. АО Русатом Сервис“ привлича за изпълнение на дейностите подизпълнители, осъществява организацията по изпълнение на дейностите и управлението на проекта.

Другите членове на Консорциума - ОАО Концерн Росенергоатом (оператор на всички руски централи - общо 34 енергоблока) и EDF (оператор на всички френски АЕЦ, 58 енергоблока), както и експлоатиращите организации на двете страни, осигуряват прилагането в проекта на целия натрупан руски и европейски опит по удължаване на срока на експлоатация.

За нас този проект е изключително важен, защото ние прекрасно разбираме колко голяма роля играят действащите енергоблокове на АЕЦ „Козлодуй“ за България и се радваме, че можем да дадем своя принос за осигуряване на енергийната стабилност на страната“, отбеляза Кирил Комаров.

Благодарение на отличното сътрудничество между АЕЦ „Козлодуй“ и консорциума АО „Русатом Сервис“ - АО „Концерн Росенергоатом“ - Electricite de France българското правителство изпълнява успешно един от основните си приоритети в енергийния сектор, а именно продължаване срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа. Запазването на капацитета на АЕЦ „Козлодуй“ ще гарантира устойчивостта на българската енергийна система“, каза министър Петкова. 

Справка:

Договорът между АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и Консорциума АО „Русатом Сервис“ - АО „Концерн Росенергоатом“ - Electricite de France за изпълнение на дейностите по разработване на обосновка за удължаване срока на експлоатация на Пети енергблок на АЕЦ „Козлодуй“ до 60 години бе подписан на 29 септември 2014 г. Срокът за изпълнение на договора е 27 месеца.

АО „Русатом Сервис“ влиза в електроенергийното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“. Компанията предоставя на чуждестранните АЕЦ с реактори ВВЕР пълния спектър от услуги и доставки, необходими за осигуряване на експлоатацията и ремонта на централите. „Русатом Сервис“ присъства практически във всички страни с действащи АЕЦ с ВВЕР извън пределите на Русия.

На пазарите в България, Китай, Иран и Армения АО „Русатом Сервис“ заема лидерски позиции, като се явява основен изпълнител на дейностите по удължаване на сроковете на експлоатация, изпълнението на плановите ремонти и модернизация на оборудването на централите. „Русатом Сервис“ има задграничен поръчков портфейл на стойност около 500 млн. долара.

За изпълнение на дейностите по проекта АО Русатом Сервис“ е привлякъл следните подизпълнители:

1.АО ОКБ ГИДРОПРЕС

АО ОКБ ГИДРОПРЕС“ е главният конструктор на реакторни установки от типа ВВЕР, в това число е и главен конструктор на реакторните установки на Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ с реактори от типа ВВЕР-100 (модел В-320).

АО ОКБ ГИДРОПРЕС“ е основен изпълнител на дейностите по оценка на техническото състояние и обосновката на остатъчния ресурс на реакторната установка.

2. АО АТОМТЕХЕНЕРГО

АО „Атомтехенерго“ е руският лидер в областта на организацията, управлението и изпълнението на дейностите по въвеждане на АЕЦ в експлоатация.

АО „Атомтехенерго“ е основен изпълнител на дейностите по оценка на техническото състояние и обосновката на остатъчния ресурс на топломеханичното оборудване и тръбопроводите от първи и втори контур, дизел-генераторните електростанции, транспортно-технологичното оборудване.

3. „Риск Инженеринг“ АД (България)

Риск Инженеринг“ АД е инженерингова компания, която е специализирана в областта на предоставяне на пълния спектър от инженерингови и консултантски услуги в енергийния сектор чрез изпълнение на проекти от национално и международно значение, включвайки оценки и управление на рисковете и надеждността при експлоатацията на сложни проекти в енергийната и химическата промишленост.

Риск Инженеринг“ АД е основен изпълнител на дейностите по оценка на техническото състояние и обосновката на остатъчния ресурс на строителните конструкции, в това число и на защитната херметична обвивка и системите за пренапрежение на защитната херметична обвивка.

В проекта също така участват:

  • НИЦ „Курчатовски институт“ – научен ръководител на реакторните установки ВВЕР

  • ФГУП ЦНИИ КМ Прометей“ – основния изследователски център за проучване на конструкторски материали за обекти от ядрената енергетика.

  • АО ОКБМ Африкантов“ (Нижний Новгород) – притежава съвременни технологии и ноу-хау, заема водещи позиции при създаване на много видове енергийно оборудване

Статус:

Напълно са завършени дейностите по оценка на техническото състояние и обосновката на остатъчния ресурс на топлообменното, помпеното, транспортно-технологичното и електротехническото оборудване, тръбопроводите и арматурата, строителните конструкции на сградите и съоръженията според резултатите от комплексното обследване.

Резултат: обследваното оборудване, строителните конструкции и системи се намират в работоспособно състояние и, отчитайки съществуващата система на техническо обслужване и ремонт (ТОиР), могат безопасно да се експлоатират до 2047 г. при условие, че се извършат дейностите по управление на ресурсните характеристики. Резултатите от дейностите (30 години допълнителна експлоатация) за Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ съответстват на резултатите, получени при удължаването на срока на експлоатация на руските АЕЦ.

Многогодишната експлоатация на енергоблоковете с ВВЕР-1000, в това число и в Русия, показва голямата им надеждност и правилността на избраните проектни принципи за осигуряване на безопасност. Общо тези енергоблокове имат повече от 900 реакторни години безаварийна експлоатация

Към настоящия момент АЕЦ „Козлодуй“ може да подаде необходимите документи в Агенцията за ядрено регулиране за подновяване на лицензията за експлоатация на Пети енергоблок за нов 10-годишен срок.

Договорът между АЕЦ „Козлодуй“ и Консорциума АО Русатом СервисРиск Инженеринг“ АД бе подписан на 28.01.2016 г. в рамките на Междуправителствената руско-българска комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество в София. Срокът за изпълнение на дейностите е 30 месеца, а за завършването на дейностите - 31.07.2018 г.

Към настоящия момент са разработени методологии и програми за обследване. Изпълнява се ключовата задача за 2016 г. – обследване на техническото състояние на оборудването и тръбопроводите на Шести енергоблок по време на плановия годишен ремонт (октомври-ноември).

 

 

#Козлодуй #EDF #Теменужка Петкова #Кирил Комаров #Евгений Салков #АЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »