Финансират Института за ядрени изследвания към БАН

Финансират Института за ядрени изследвания към БАН
www.eurosofia.eu
A A+ A++ A

Министерският съвет предостави целеви средства в размер на 3 млн. лв. на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките за дейности, свързани с въвеждането и безопасното експлоатиране на Националния циклотронен център, пиши БГНЕС.

С осигуряването на средствата ще бъдат стартирани дейности със закупения ускорител – тип циклотрон, който да произвежда изотопи за нуждите на медицината в България. С новия ускорител ще се задоволят нуждите от радиофармацевтика FDG, използван за диагностика на онкологичните и други заболявания в България.

С постановлението са одобрени и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта в размер на 150 хил. лв. за финансово подпомагане на организирането и провеждането на Световно първенство по самбо в София през тази година. Така се осигуряват условия за организация и провеждане на първенството, включено в международния спортен календар и утвърждаване на авторитета на страната ни сред световната спортна общественост.

Предоставените средства са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2016 г. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"