Пламен Орешарски: Президентът задава тона на политическия дебат, той служи за коректив

Пламен Орешарски: Президентът задава тона на политическия дебат, той служи за коректив
БТВ
A A+ A++ A

Най-важните приоритети са суверенитетът и външните контакти, да подобрим контактите с всички стари приятели и да създаваме нови. Вътрешният ред и сигурност и върховенството на закона, са също приоритети. Бих насърчавал всяка политика в полза на страната. Президентът може да подкрепя всяко едно правителство, но и конструктивно да го критикува. Президентът има основната сила да говори на обществото, да задава тона на политическия дебат, да служи за коректив.

Това заяви кандидатът за президент Пламен Орешарски пред бТВ.

Досега виждахме президент, който волно или неволно разединяваше, аз ще обединявам, подчерта той. Според него „общото на досегашните президенти е че не можаха да се еманципират от партиите, които ги издигнаха, дори се противопоставиха”, пише БГНЕС.

Орешарски посочи, че той е потърсил ДПС за подкрепа като е потърсил лидера Карадайъ. Не съм се хванал в политическо танго с ДПС, каза той и уточни, че от 2003 г. когато заяви, че напуска политиката, винаги е заемал позиции като експерт. „Вярно е че Доган е авторитет, но това са вътрешнополитически въпроси, аз разговарях с шефа”, каза кандидатът за президент.

„Много се радвам вече че се кандидатирах за президент. Много бих се радвал, ако и БСП и ДПС се опитат чрез мен да изпробват политическата си сила. Аз не деля хората по политически принцип, за мен са важни всички българи”, каза Орешарски. Той коментира, че дълго може да говори за гафовете на ГЕРБ, но даде за пример като най-голям политически гаф смяната на кандидата за генсек на ООН.

За сагата по проекта АЕЦ „Белене” Орешарски заяви, че няма нищо против да се провери всичко около АЕЦ „Белене. „Прокуратурата много правилно прави проверка. В чисто икономически план големите загуби по този проект са в резултат на неговото спиране. Ако има други загуби прокуратурата ще установи, ще ги внесе в съда. През 2012 г. премиерът Борисов спря проекта АЕЦ „Белене”, напомни Орешарски. За сега има обвинения, които трябва да се докажат, към Петър Димитров и Делян Добрев, уточни той

„Русия са голяма глобална сила, близо до нас. Турция е голяма регионална сила в близост до нас. Това че сме в един блок не трябва да ни противопоставя на други. Напротив членството в един блок трябва да ни дава сила да търсим контакти”, каза Орешарски.

По повод връщането на хора в Турция, той подчерта, че това може да става, ако има решение на съда. „Трябва да се спазват правата на гражданите, те са най-важни, те не могат да бъдат заменяни с други аргументи. Странно ми е как някакви евроатлантици не спазват основни принципи на тази цивилизация”, заяви Орешарски. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници