Отпада изискването безработните да ползват Бюро по труда, в което са регистрирани

Отпада изискването безработните да ползват Бюро по труда, в което са регистрирани
Dimitrovgrad.bgvesti.NET
A A+ A++ A

Безработните ще могат да ползват бюрата по труда в цялата страна, заяви днес депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова на брифинг в НС, след като днес народните представители приеха промени в Закона за насърчаване на заетостта, пише БГНЕС.

Според Ангелова, те ще имат положителен ефект за безработните лица и най-вече за дълготрайно безработните. Отпада изискването безработните лица да ползват услугите на Бюрото по труда, в което са регистрирани по настоящ или постоянен адрес, обясни Ангелова. И даде пример с безработно лице, регистрирано в Бюрото по труда в Пловдив, което вече ще може да ползва услугите на бюрата по труда в цялата страна. Дават се и нови функции на Регионалната комисия по заетост. Тези комисии два пъти в годината ще набират, обработват и предоставят информация на Агенцията по заетостта за необходимостта от работна сила.

Така ще има предварителна информация за необходимата работна ръка и ще може да се проведе обучение и квалификация на кадрите. Въвежда се и нова мярка – субсидиране на безработните лица,които са насочени от бюрата по труда да работят в друго населено място на разстояние над 50 км. Ангелова обясни, че за тези лица са предвидени средства за заплащане на наем, интернет, такса за детска градина, детска ясла в продължение на една година. За такива хора е предвидена сума около 200 лв. на месец, уточни депутатът. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници