Митинг-концерта на Слави ще се охранява от антитерористи и полицаи с кучета

Митинг-концерта на Слави ще се охранява от антитерористи и полицаи с кучета
OFFNews.bg
A A+ A++ A

На 29 октомври е заявено провеждането на митинг-концерт на Орлов мост, във връзка с това от месец се провеждат срещи с организаторите, които трябва да осигурят безопасността по време на концерта. Не може да се предположи колко души ще посетят концерта, защото няма билети. Очакванията обаче са да дойдат много хора. Това заяви директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов, пише БГНЕС.

От няколко дни тече организация за това откъде може да се мине за концерта. Очаква се да има много млади хора, както и непълнолетни, като ще се следи по-малките посетители да са с придружители. Ще се филтроват посетителите на концерта. Няма да се допускат пияни и неадекватни посетители, както и такива с обемисти багажи, има забрана и за влизане на автомобили.

Хората ще се придвижват от метрото на стадион "Васил Левски", през алеите на Борисова градина, като за предпочитане е да се ползва тази метростанция, а не на СУ.

Маринов обясни също, че за обезпечаването на гражданите ще има 22 филтровъчни пункта за мероприятието. Преди, по време на и след концерта ще има много полиция и ще се правят щателни проверки на лицата. Ще има изградени 4 буферни зони по Цариградско шосе във връзка с евентуална евакуация, както и една от зоните ще бъде по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Отрядът за борба с антитероризма ще бъде на място и всеки сигнал за съмнителен багаж ще се проверява. Всички подходи по Цариградско шосе от страната на цар "Иван Асен" ще бъдат блокирани с техника, за да не може някой да се вреже с автомобил в тълпата.

Младен Маринов акцентира върху това, че полицаите, които ще са на място сред хората на концерта, ще са с жълти елечета. Те ще оказват съдействие на гражданите и ще предотвратяват опасности от провокация.

Тенчо Тенев от "Пътна полиция", заяви, че ще бъде затворен бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Цариградско шосе". Първоначално ще бъде затворен бул. "Цариградско шосе" до алея Яворов, ако обаче са повече дошлите на концерта, ще бъде затворен булевардът до 4-ти км. Предвидено е да има 5 линейки, 3 медицински екипа 3 противопожарни автомобила, както и много полиция, включително и цивилни служители, които ще бъдат в района. В цялата столица като цяло ще има засилено полицейско присъствие. В Борисовата градина ще има конна полиция и полицаи с кучета. Освен това осветлението в парка е обновено, а и има видеонаблюдение, което ще се наблюдава от щаба.

От СДВР предупредиха предварително хората да не идват с личните си автомобили на концерта, а пеша. Тези, които си оставят автомобилите, трябва да знаят, че ще им бъдат репатрирани колите. В това число влизат дори и колите на живущите в района.

От общинска полиция заявиха, че около 70 души от аварийна помощ и превенция в общината ще бъдат там. Основните им места ще бъдат до подлезите по протежението на бул. "Цариградско шосе", защото ако стане инцидент тези полицаи ще помагат на хората и ще им оказват медицинска помощ и ще ги евакуират. Бул. "Евлоги и Христо Георгиев" ще е зона за медицинска евакуация, както и алея Яворов. Тъй като се очаква на концерта да има много млади хора, както и деца, полицаите предупреждават родителите, че трябва добре да контролират децата си и да се има предвид, че по време на такива концерти се претоварват мобилните клетки и това създава нестабилни телефонни връзки.

Относно опасността от терористични актове, Маринов заяви, че "не е необходимо да има конкретни заплахи, на фона на случващото се по света, се предприемат съответните мерки. Ние сме длъжни да се учим от опита на другите държави, които са изпитали такива действия и се учим преди да са се случили и у нас".

Сведения за провокатори има в социалните мрежи, заяви Тенев и обясни, че се проверяват сигнали, но те не са конкретни.

От СДВР предупредиха също, че хората трябва да тръгват по-рано и пеша, защото ще има проблеми в трафика. Спокойно трябва да изчакат проверката и да знаят, че когато се запълни най-близката зона до сцената ще се затваря и хората ще бъдат насочвани към следващата зона. Освен това ще има и видеостени, от които зрителите ще могат да наблюдават концерта и не е нужно да се блъска, за да са по-напред. Тъй като се очаква лошо време, зрителите не трябва да идват на концерта с чадъри, а с дъждобрани.

От СДВР допълниха, че още от полунощ на 28 октомври (петък срещу събота) ще бъде затворен бул. "Цариградско шосе" до алея Яворов. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"