Рекорд: Над 5 млн. туристи са посетили това лято 2016 г. България

Рекорд: Над 5 млн. туристи са посетили това лято 2016 г. България
http://www.bulgaria-news.bg/
A A+ A++ A

Това лято е рекордно за българския туризъм, с ръст от 18% за активния летен сезон. От юни до септември над 5 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на обобщаваща пресконференция за данните от „Лято 2016”, пише БГНЕС.

От април до септември има над 6,6 млн. туристи, което е 17% ръст. От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са постели страната, което е 15% ръст сравнение с миналата година.

„До края на тази година може да минем психологическата граница от 8 млн. чуждестранни туристи за 2016 г. Като добавим и българите, които са посетили летните ни курорти, които са повече от 2 млн., или около 7% ръст сравнение с юни-септември 2015 г. До края на годината очаквам българите да достигнат 4 млн. За 2016 г. на базата на песимистичната ни прогноза очакваме общо 11 млн. българи и чуждестранни туристи, което е 10,2% прогнозен ръст за 2016 г.”, заяви Ангелкова.

Германия е на 1-во място по брой туристи, посетили страната през лятото, с ръст от 33%. „Успяхме да върнем руските, полските туристи, както и тези от Чехия, Украйна , Словакия, Франция, Холандия. Това са всички тези пазари върху, които се фокусирахме през големите туроператори”, уточни Николина Ангелкова.

Слънчев бряг е най-посещаваният курорт от чуждестранни туристи през лятото, а на второ място се нарежда Златни пясъци. Приходите от чуждестранен туризъм за първите осем месеца на годината възлизат на 4,7 млрд. лв.

Според Николина Ангелкова това се дължи на всички усилия на Министерство на туризма (МТ) и най-вече на усилията на бранша и местните власти. Ангелкова прогнозира, че предстои да бъде надградена и 2017 г. по същия начин като 2016 г. „На база на преговорите с водещи туроператори и към момента имаме предварителни договори за лято 2017 г. за ръст 30% на база на ръста на тази година. Очаква се и следващото лято да бъде доста положително на база на тези разговори и договорки, които са свързани с рекламиране през каталози и бюра. Това, което направихме тази година даде своя резултат”, отчете министърът на туризма.

Тя се зарече, че ще МТ ще продължава да залага на работата, да организира журналистически турове по места. Ще продължи и с публично-частното партньорство, както кампании с посолствата, като „Вкусовете на света”, за да се доближи максимално до професионалистите.

„Засилихме и изключително много контрола по управлението на морските плажове, както и проверките на хотелите и ресторантите. За активния летен сезон МТ е направило 550 проверки само по Черноморието в хотели и ресторанти и то с 5 души екип. По отношение на плажовете имахме 3 планирани проверки на повече от 90 плажа, отдадени на концесии и наем и непрекъснати непланирани проверки от мобилна група по Черноморието, включително и на неохраняемите плажове. Общо 270 проверки”, обясни Ангелкова. Тя добави, че работата по контрола ще продължи и следващото лято така, че туристическият продукт да бъде максимално повишен.

Ангелова припомни и приемането на промените, свързани с единната системата за туристическа информация по онлайн защитени канали, както и прякото свързване на НАП с хотели и ресторанти. От друга страна от нейните думи стана ясно, че остава работата по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който предстои да бъде внесен през ноември в НС, както и работата по Закона за туризма. Приоритети за последния ще бъдат най-вече уточняването на броя на национално представените браншови организации в туризма, за които ще се предложи да бъдат сведени до 6, а към момента са над 200, както къмпингуването и планинският туризъм.

Стана ясно още, че до момента са наложени 240 000 лв. санкции и предстои да се съберат още 600 000 лв. от санкции от концесии на плажовете. За „Слънчев бряг север”, Ангелкова съобщи, че -най-вероятно се върви към прекратяване на договора. До момента има и отнета една звезда на хотел във Велико Търново, като той е спаднал от 4 на 3 звезди.

Не на последно място Ангелкова подчерта, че МТ е насочило усилията си сега и към зимния туризъм. „Ръстът на заявените чартърни полети е доста положителен от пазарите, към които сме са насочили, а именно – Русия, Великобритания, Израел, Белгия и Холандия. Очакваме един положителен сезон. Например в Банско има 15% ръст, а в Габрово - 35% по време на активния летен сезон”, каза още ресорният министър. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »