Македонският журналист Дамовски: Има положителен напредък в двустранното сътрудничество между българи и македонци

Македонският журналист Дамовски: Има положителен напредък в двустранното сътрудничество между българи и македонци
http://hronika-bg.com/
A A+ A++ A

Македонското и българското общества трябва да последват примера и да имат същото сътрудничество, което е установено вече между Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/ и Българската академия на науките /БАН/.

Това заяви в интервю за БГНЕС македонският журналист Александър Дамовски, собственик на водещия интернет сайт МКД и създател на македонския вестник „Дневник“, пише Агенцията.

Той отбеляза, че през последните години се наблюдава положителен напредък в двустранното сътрудничество, особено в областта на бизнеса, но основният проблем е липсата на нормална транспортна връзка. „Не е нормално в 21 век да пътуваме с часове, когато искаме да посетим София или Скопие. Не е нормално да няма железопътна връзка и пътищата да са толкова лоши“, каза Дамовски.

Той подчерта, че България е врата на Македония за Европейския съюз. И двете държави ще спечелят, ако Македония стане член на ЕС. И обратното, никой не печели от това, че Македония остава извън ЕС. В същото време Дамовски отбеляза, че на Балканите има сили, които са заинтересовани от това България и Македония да нямат контакти помежду си.

Според него все още има много стереотипи и предразсъдъци, които „са надвиснали над нашите глави и без всякаква разумна причина пречат на двустранните контакти“.

„За де преборим стереотипи, е необходим всеобхватен диалог. Този диалог не трябва да бъде само между историците и учените, самите ние, журналистите, се нуждаем от такъв диалог. Трябва да се провеждат общи конференции, на които открито да разговаряме... Много често се случва, че за да се срещна с мои български колеги трябва да отида до Виена, а нека не забравяме, че ние сме съседи“, посочи Дамовски.

Той е категоричен, че политиците трябва да създадат условията, за да могат тези канали на контакти да функционират независимо от политиката.

Дамовски не изключва, че в предизборната атмосфера, в която се намират и двете страни – в България ще се проведат президентски избори на 6 ноември, а в Македония парламентарни през декември – ще има политици, които ще се опитат да разиграят националистическата карта.

„Ще има политически партии, които ще искат да се покажат големи патриоти и националисти, за да получат повече гласове. Но идеята тук е друга, не да се връщаме към национализма и да се бием в гърдите, кой е по-голям патриот, по-важното е тук да се похвалим кой е направил повече за разширяване на връзките, за да вървим напред“, каза той. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »