„Тагесцайтунг“: ЦРУ всъщност уличи Борисов в престъпна дейност

„Тагесцайтунг“: ЦРУ всъщност уличи Борисов в престъпна дейност
Немското издание поставя реторично въпроса дали Борисов щеше да остане на поста си, ако американската тайна служба ЦРУ се бе явила като главен свидетел на обвиненията срещу него. Снимка: AP
A A+ A++ A

Източникът СИМО, който преди година уличи премиера Бойко Борисов като участник в престъпни схеми, всъщност е кодово име на ЦРУ, съобщи бивш началник на отдел в разузнаването.

Това разкри журналистическо разследване на германския вестник „Тагесцайтунг“, цитирано от „Биволъ“ и „Дойче веле“. Пълният текст на разследването прочетете тук.

В края на 2010 г. „Уикилийкс“ и „Биволъ“ публикуваха грамата на тогавашния американски посланик в София Джон Байърли, озаглавена „Най-популярният политик в България: големи надежди, сенчести връзки“, в която пише дословно следното:

„Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с „Лукойл“ и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения“.

Главният прокурор Борис Велчев тогава прецени, че в доклада на Байърли няма достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че е извършено престъпление.

„Ако допуснем някой да бъде разследван по твърдения, представяте ли си каква държава ще бъдем“ , каза тогава Велчев.

„Когато през 2010 г. „Уикилийкс“ направи поверителната информация публично достояние, обществеността научи каква е оценката на Вашингтон за българския премиер“, коментира случая „Дойче веле“.

„Тогава Борисов показа пълно пренебрежение към случая и обвини „Уикилийкс“, че публикува слухове. Американското посолство взе отношение в спора и обяви, че депешите наистина често били просто „непълни анализи“, посочва още изданието.

Разкритието, че СИМО и ЦРУ са едно и също нещо, качват много стойността на съдържанието на въпросната американска дипломатическа грама, а обвиненията срещу българския премиер добиват нова острота, пише в заключение „Тагесцайтунг“.

„Публикацията в „Тагесцайтунг“ ще позволи на западната публика да си изгради представа каква държава сме в момента – управлявана от човек с криминално минало. Според европейските ни партньори обаче ние трябва да бъдем държава с независима съдебна система, която разследва ефективно и безпристрастно организираната престъпност. Дали това може да се случи в държава, управлявана от премиер, замесен в криминални дейности като източване на горива и сериозна контрабанда на амфетамини?“, коментира „Биволъ“.

Немското издание „Тагесцайтунг“ пък поставя реторично следния въпрос:

„Дали Борисов щеше да остане на поста си, ако американската тайна служба ЦРУ се бе явила като главен свидетел на обвиненията срещу министър-председателя?“.

#СИМО #премиер #Бойко Борисов #Тагесцайтунг #Уикилийкс #ЦРУ #София #посланик #Джон Байърли #Лукойл #Борис #Велчев #главен прокурор #SIMO #Дойче веле #Биволъ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"