Илън Мъск: AI наложи въвеждането на уноверсален базов доход от държавата

Илън Мъск: AI наложи въвеждането на уноверсален базов доход от държавата
Източник: Капитал
A A+ A++ A

 

Какво би се случило, ако роботите отнемат работните ни места? Това е въпрос, който не е напускал съзнанието нито на пролетариата, нито на буржоазията, откакто изкуствения интелект (AI) се е появил. Роботите вече замениха човешката работна ръка в множество сектори в индустрията, а сега започнаха да заемат позиции и в "творческия" сектор, където не една или две медии използват AI за списване на новини (включително и великобританската мултимедийна асоциация „Прес Асошиейшън”, която държи издания като „Дейли Мейл”, „Дъ Таймс”, „Нюз ъф дъ уърлд”, „Гардиън” и мн. др. ), предаде БГНЕС.

Е, космическият предприемач Илън Мъск има решение на въпроса. Той смята, че в бъдеще „автоматизацията” ще наложи необходимостта от въвеждане на универсален базов доход (всеки гражданин получава определена, еднаква за всички, месечна сума от държавата, независимо дали работи или не – бел. авт.).

В интервю за CNBC собственикът на „Тесла” и „СпейсЕкс” обявява опасенията си, че много скоро „хората ще разполагат с повече свободно време, което да отделят за различни, по-сложни и по-интересни неща”. Според него най-голямото предизвикателство ще се състои в това да се научим как да се интегрираме в свят, където изкуствения интелект властва."

Независимо от това дали автоматизацията ще замести човешкия труд, ползите от универсалния базов доход така или иначе звучат обещаващо. Идеята, че всеки ще получава достатъчно ресурси, за да може да оцелее без работа, ще реши проблема с бездомността и бедността, а също така и ще постави на фокус културната и икономическата идентичност.

За технофутуриста универсалния базов доход е неизбежен. Роботизирането на света ни пък ще успее да разхлаби безмилостната хватка та капитализма. Но дали хората наистина ще изгубят работните си места? Или роботиката ще помогне да се разкрият нови и необикновени възможности за професионално развитие в бъдещето? 

#Илън Мъск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"