НАСА пуска спътници за изучаване на земния климат

НАСА пуска спътници за изучаване на земния климат
Източник: Frognews.bg
A A+ A++ A

 

НАСА планира през следващите месеци да пусне 6 малки спътника за изучаване на климата на Земята, съобщи американската космическа агенция, предаде БГНЕС.

Според информацията най-малкият от тези спътници е с размерите на филия хляб, а най-големият е колкото малка пералня. Един от първите от тези апарати, който ще бъде изстрелян в околоземна орбита още през ноември, е RAVAN (Radiometer Assessment using Vertically Aligned Nanotubes), предназначен за наблюдение на изменението на климата на Земята.

През декември НАСА ще изстреля серията спътници CYGNSS (Global Navigation Satellite System), които ще мерят силата на ветровете над океаните за изучаване на тропическите циклони. Спътниците ще използват „отражението на джипиес сигнали от повърхността на океана за наблюдение на ветровете над тяхната повърхност“, съобщават от НАСА.

Специалистите се готвят да изстрелят и спътници, които да провеждат наблюдение за сформирането, развитието и движението на ураганите. „НАСА все повече използва малко спътници за решаване на сериозни научни въпроси на различни мисии“, каза говорител на космическата агенция. 

#НАСА #климата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"