В. „Билд“ предрича трудности за Меркел след избирането на Тръмп за президент

В. „Билд“ предрича трудности за Меркел след избирането на Тръмп за президент
БГНЕС
A A+ A++ A

След избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ трудни времена очакват германския канцлер Ангела Меркел, заключава в. „Билд“.

В подкрепа на твърдението си изданието припомня, че според Тръмп политиката на Меркел към бежанците беше наречена от Тръмп „катастрофа“ и „безумна. Освен това по време на предизборната си кампания кандидатът на републиканската партия използваше името на Меркел като нарицателно с негативно звучене – Тръмп каза, че Хилари Клинтън искала да бъде „Ангела Меркел на Америка“. Само един единствен път той нарече германския канцлер „наистина страхотен“ водещ политик, пише БГНЕС.

В поздравлението си към Тръмп в сряда Меркел констатира, че предизборната кампания е била изпълнена с „почти непоносима конфронтация“. След което, пише „Билд“, канцлерът поучава Тръмп: „Германия и Америка са свързани от ценности: демокрация, свобода, спазване на закона и човешкото достойнство, независимо от раса, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация или политически възгледи. Въз основа на тези стойности бих искала да Ви предложим тясно сътрудничество както лично, така и между правителствата на нашите страни."

Тръмп ще бъде третия американски президент, с когото ще има отношения Меркел. С Джордж У. Буш тя имаше близки отношения. Барак Обама й се довери, например за украинската криза и я остави да ръководи, а по въпроса за спасяването на еврото се доверяваше на нейните съвети.

Меркел и нейният съветник по външната политика Кристоф Хойсген нямат контакти с екипа на Тръмп и едва ли могат да предвидят следващите му стъпки. Само германския посланик във Вашингтон наскоро направи някои контакти, но засега според „Билд“ не разполагал с много познания.

От „Билд“ се свързали с шефката на кампанията на Тръмп Келиан Конуей и я попитали как Вашингтон и Берлин ще работят заедно. На което тя отговорила: „Естествено, че ще работим заедно. Разбира се, има въпроси, по които той не е съгласен с нея, като например броят на бежанците от Сирия, на които тя позволи да влязат и да съсипят страната й. Но, естествено, те ще работят заедно“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"