Урните са отворени. Избираме кой ще бъде новият ни президент

Урните са отворени. Избираме кой ще бъде новият ни президент
Източник: diablobulgaria.org
A A+ A++ A

Днес в България се провежда вторият тур на президентските избори, които ще определят петия президент, който ще седне на в най-висшето кресло в държавата ни на мястото на Росен Плевнелиев. Урните отварят точно в 7:00 ч. в очакване на гласоподаватели.

Според списъците възможност да упражнят правото си на глас имат 6 834 278 български граждани у нас и в чужбина. Броят на изборните секции се запазва спрямо първия тур, проведен миналата неделя, както и местата, където са разположени. Така гражданите ще могат да пуснат бюлетина на същото място както и на първия тур и референдума.

Избирателните секции у нас ще бъдат 12 249. От тях 162 са подвижни, 276 – временни и ще бъдат разположени в затвори, болници, домове за възрастни хора и т.н. Извън територията на България пък ще има общо 325 избирателни секции в 71 държави. Във Великобритания, тъй като все още е член на ЕС, те ще бъдат 53. В Турция и САЩ избирателните секции ще има на 35, колкото е максимумът за държава извън Евросъюза. В останалите страни по света секциите ще са по-малко.

Възможността си да упражним правото си на глас ще имаме до 20:00 ч. довечера. Препоръчително е обаче да го направим по-рано предвид опита от миналата неделя, когато на много места в станата се струпаха големи групи желаещи да гласуват и дори след удължаването на изборния ден не всички успяха да го направят. Ако и сега към 20:00 ч. пред някоя от секциите има опашка от желаещи да пуснат бюлетина, Секционната избирателна комисия ще има правото да удължи работното време, но най-късно до 21:00 ч.

В бюлетината, с която днес ще гласуваме, ще има 3 квадратчета. По едно за всеки от двамата кандидати, добрали се до балотажа, както и новото „Не подкрепям никого“, което за пръв път видяхме в бюлетина у нас миналата неделя.

Освен на изборите за президент, днес гражданите на столичния район „Младост“ ще гласуват и за кмет. На първия тур те не успяха да си изберат кой да заеме поста и така сега ще трябва да изберат между двамата кандидати, събрали най-много гласове на 6 ноевмри.

Първите прогнозни резултати кой печели изборите, ще бъдат оповестени довечера след 20:00 ч. Официално името на новия президент на България ще бъде оповестено следващата седмица. Той обаче ще влезе официално на „Дондуков“ 2 чак през януари, когато изтича мандатът на сегашния държавен глава.

#България #президент #бюлетината #кмет #„Дондуков“ 2 #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"