Борисов: Утре депозираме оставката на кабинета. Даваме възможност на новото мнозинство в парламента да управлява

Борисов: Утре депозираме оставката на кабинета. Даваме възможност на новото мнозинство в парламента да управлява
Източник: Клуб 'Z'
A A+ A++ A

 

Има вече нова политическа ситуация в България. От резултатите за изборите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. Това каза премиерът Бойко Борисов след като стана ясен резултата от втория тур на президентските избори.

Борисов допълни, че приоритетите в Патриотичния фронт много ясно се различават от тези на ГЕРБ. "Нямаме мнозинство, утре депозираме оставката на този кабинет. ДПС, БСП, ДСБ могат спокойно при връщането на мандата, да си направят кабинет и да управляват 2 години. Ако им трябва кворум ние ще им го подсигурим".

Премиерът коментира, че ГЕРБ винаги са се съобразявали с волята на народа. "Много е важно да се знае, че положихме големи усилия, особено в тази тежка международна ситуация, която е в света. Трябваше да се съобразяваме и с прищевките и на патриотите и на реформаторите. На тези избори не случайно поставихме правителството като залог, знаехме каква мощна подкрепа ще получим", каза още той.

"За тези две години не може да направим трети компромис. Преди две години направихме такъв. Не се харесвахме нито с реформаторите, нито с патриотичния фронт. Сега другите поемат нещата, ние ще подкрепим тези, които правят нещо за народа", продължи Борисов. "Ние сме опозиция сега по волята на народа. Референдумът въпреки много условности ясно показа, че над 3.5 млн българи желаят промяна. Аз мисля, че вече свикването на Велико народно събрание е задължително", допълни той.

Борисов коментира още, че политическата класа в този си вид и начин на управление, не заслужава доверието на народа. "Хората се чувстват неудовлетворени. Считам, че субсидията за политическите партии от 1 лв., само ще даде възможност на олигарсите с черни пари да участват в изборите, а с тези пари да се отчитат бели сметки. Както се оказа за г-н Радев, някакви безработни хора са го спонсорирали. Нека се знае кой в каква партия, какви пари е дал. Да отидем на 0 лв. мажоритарен вот и да се намали бройката на депутати. За това ще гласуваме", допълни премиерът. 

Борисов заяви, че вижда грешка в ГЕРБ, но това е партия, която се учи от грешките си. "Аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам силно. Народът ни каза, че нашите приоритети може би са добри, но може да има и други, по-желани от тях. Даваме възможност на новото мнозинство в парламента да управлява".

"Загубата на ГЕРБ е категорична, ясна е и ние ще си изведем поуката. А това, че са се обединили срещу нас, си е тяхна работа. Само народа дава време на кабинета. Вината си е изцяло наша. Ние сме си направили избора.

Борисов каза още, че ГЕРБ ще върне проучвателния мандат на президента за съставяне на правителство. Най-важното, което ГЕРБ е направил, е строителството на пътища и санирането на жилища, заяви още Борисов.

„Ще направим добър анализ вътре в партията, ще направим анализ на кметовете в страната и ще им потърся много сериозна отговорност. Ние не можем за трети път да правим компромиси”, заяви Борисов. Той напомни за трудната коалиция с РБ. Две години управлявахме трудно. Сега оставяме новото мнозинство да управляват. Смятам, че свикването на ВНС е задължително, обяви премиерът.

Той отново повтори, че е за нула лева субсидия за партиите. И се обяви за мажоритарен вот и намаляване броя на депутатите в НС. 

#Бойко Борисов #ДПС #БСП #ДСБ #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »